Invoering van UBO-register uitgesteld

De invoering van het UBO-register wordt uitgesteld. Al eerder berichtten wij u over de mogelijke gevolgen van het invoeren van het UBO-register per 26 juni 2017. De verwachting is nu dat het register niet voor 2018 zal worden ingevoerd. Een UBO (ultimate beneficial owner) is de uiteindelijke belanghebbende van bijvoorbeeld een bv of een nv, stichting of vereniging. 

 

Portretfoto van Robert Gall
Geschreven door:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Stapel dossiers

Vertraging invoering UBO-register

Het veelbesproken register is een onderdeel van de vierde anti-witwasrichtlijn tegen belastingontduiking, financiering van terrorisme en witwassen. Het ministerie van Justitie dient het wetsvoorstel tot implementatie van de richtlijn naar verwachting pas in de tweede helft van 2017 in bij de Tweede Kamer. De invoering van het UBO-register wordt geregeld via een afzonderlijk wetsvoorstel. Het ministerie publiceerde onlangs dit wetsvoorstel in conceptvorm, zodat betrokkenen en belanghebbenden daarop kunnen reageren. De reacties op deze zogenaamde consultatie worden op dit moment nog door het ministerie verwerkt. Het ministerie legt vervolgens het concept voor advies voor aan de Raad van State.

Controversieel

Al vanaf het moment van de bekendmaking van de komende invoering van het UBO-register, is het register omstreden. Met name de aantasting van de privacy van UBO’s als gevolg van de registratie in het (semi-openbare) register, is hierbij steeds een punt van aandacht geweest. De huidige tekst van het wetsvoorstel bepaalt dat een deel van de in het register geregistreerde gegevens over de UBO openbaar beschikbaar zal zijn. Met deze informatie kan de identiteit van de UBO worden vastgesteld, wat het mogelijk maakt om de UBO te traceren. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de privacy en veiligheid van de UBO.

ABAB houdt de ontwikkelingen op het gebied van het UBO-register nauwlettend in de gaten.

Wilt u meer weten over de invoering van het UBO-register? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan