Innovatieve ondernemers fiscaal gestimuleerd

3 februari 2017

Het kabinet gaf in het Belastingplan 2017 aan innovatieve ondernemingen te stimuleren. Het normbedrag gebruikelijk loon is daarom vanaf 2017 verlaagd voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) van innovatieve start-ups. Daarnaast krijgen ondernemers vanaf 1 januari 2018 de mogelijkheid werknemers van innovatieve start-ups fiscaal gunstig te belonen met aandelenopties.

Portretfoto van Clea Cremers
Geschreven door:
Clea Cremers Senior belastingadviseur
innovatieve ondernemers overleggen

Gebruikelijk loon dga innovatie start-up op minimumloon

Iedere dga moet van de eigen bv een gebruikelijk loon ontvangen. De hoogte van dit gebruikelijk loon moet gelijk zijn aan het loon dat een reguliere werknemer zou krijgen, als hij dezelfde werkzaamheden verricht als de dga voor zijn bv.

Is het gebruikelijk loon in 2017 lager dan € 45.000? Dan moet de dga bewijzen dat dit lagere loon voor zijn werkzaamheden gebruikelijk is. Door de hoge kosten van innovatie heeft de bv te weinig middelen om de dga van de innovatieve start-up daadwerkelijk een gebruikelijk loon van € 45.000 uit te keren. Daarnaast is vooroverleg met de Belastingdienst over de hoogte van dit loon financieel kostbaar en tijdrovend.

Om de dga van de innovatieve start-up tegemoet te komen, mag hij zijn gebruikelijk loon vanaf 1 januari 2017 stellen op het wettelijk minimumloon. Dan moet hij wel beschikken over een WBSO-verklaring voor de werkzaamheden in de innovatieve start-up. Vooroverleg over de hoogte van het gebruikelijk loon met de Belastingdienst is dan niet nodig.

Voor reguliere startende ondernemingen blijft de reguliere wetgeving gelden.

Aandelenopties: fiscaal aantrekkelijk

Onder voorwaarden kunnen innovatieve start-ups vanaf 2018 fiscaal vriendelijk aandelenoptierechten uitbetalen aan werknemers. Beschikt de innovatieve start-up over een WBSO-verklaring in het jaar van toekenning van de aandelenopties? Dan is maar 75% van het voordeel bij uitoefening of vervreemding van het optierecht belast loon voor de loonheffingen. Dit voordeel geldt tot een bedrag van maximaal € 50.000. De werknemer krijgt dus een belastingvoordeel van € 12.500. De opties moeten wel na minimaal een jaar en uiterlijk binnen vijf jaar worden uitgeoefend.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Clea
Portretfoto van Clea Cremers
Senior belastingadviseur
Bel
077-3217715
aanmelden evenement ABAB

Wilt u inspiratie en tips opdoen over groei, innovatie en toekomstgericht ondernemen?

Meld u aan voor het ABAB jaarcongres Forward Thinking!
Meer over het ABAB jaarcongres Forward Thinking
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan