Ingrijpende wijziging sectorindeling voor werkgevers in de uitzendbranche

Werkgevers dragen premies werknemersverzekeringen af aan de Belastingdienst. De hoogte van de premies wordt bepaald door de sector waarin een werkgever door de Belastingdienst is ingedeeld. Voor de uitzendsector zijn deze premies relatief hoog ten opzichte van andere sectoren. 

 

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
werknemers in overleg

In het verleden kon een werkgever in de uitzendbranche onder bepaalde voorwaarden worden ingedeeld in de (vak)sector waarin haar werknemers ter beschikking werden gesteld. Op die manier konden uitzendorganisaties vaak een aanzienlijke besparing realiseren in hun werkgeverslasten.

Impact

Door een recente wetswijziging vallen nieuwe werkgevers in de uitzendbranche voortaan altijd onder de duurdere uitzendsector. Deze wetgeving raakt alle werkgevers die arbeidskrachten aan een derde ter beschikking stellen om onder leiding en toezicht van die derde te werken. Dit heeft niet alleen impact op traditionele uitzendbedrijven, maar treft ook detacheerders en payroll-organisaties. Door de ruime formulering in de wet lijken de regels zelfs van toepassing op personeelsvennootschappen die werknemers ter beschikking stellen binnen concernverband. 

De wijziging is ingegaan op 25 mei 2017. Bestaande uitzendorganisaties die waren ingedeeld in een gunstigere vaksector kunnen dit vooralsnog blijven. Wel is de verwachting dat ook de bestaande gevallen in de toekomst zullen worden ingedeeld in de duurdere uitzendsector. Het zou namelijk niet rechtvaardig zijn om gelijke gevallen ongelijk te behandelen. Uiteindelijk zal deze nieuwe wetgeving kostenverhogende gevolgen hebben voor alle organisaties die werknemers ter beschikking stellen aan derden en op dit moment nog niet in de uitzendsector zijn ingedeeld. Dit kan dus ook financiële gevolgen hebben voor bedrijven die personeel inlenen. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan