Indexatielasten pensioen in eigen beheer

20 januari 2017

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en heeft u pensioen in eigen beheer opgebouwd? Dan moet u beslissen wat u hiermee gaat doen. In de praktijk heerst onduidelijkheid over de vraag of indexatielasten ten laste van de fiscale winst kunnen worden gebracht.  

Portretfoto van Bart van de Wouw
Geschreven door:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Papieren over pensioen in eigen beheer

Storm in een glas water

Staatssecretaris Wiebes verzocht de Eerste Kamer op 20 december 2016 om de stemming over het wetsvoorstel uit te stellen. Wiebes vreest dat dga’s de indexeringslasten van de in eigen beheer (=intern) opgebouwde pensioenaanspraken bij afkoop of omzetting in een oudedagsverplichting direct ten laste van de fiscale winst kunnen brengen. Dat gaat om grote bedragen. Voor belastingplichtigen mooi en voor de overheid budgettair problematisch.

Waarschijnlijk kunnen deze lasten in de praktijk niet in aftrek worden gebracht. En anders verwachten wij dat de staatssecretaris de aftrek beperkt door het wetsvoorstel aan te passen. Wij gaan ervan uit dat de wetgeving dus gewoon doorgang vindt.

Extern pensioen eigen beheer

Heeft u uw pensioen ondergebracht in een andere bv dan de bv waarvan u op de loonlijst staat? Dan liggen daar wél kansen! Onze ABAB pensioenadviseurs kijken graag met u mee om fiscaal zo voordelig mogelijk om te gaan met de geactiveerde indexatielast.

Ons advies: wacht niet op de Eerste Kamer. Sterker nog: als afkoop van het opgebouwde pensioen voor u de beste optie is, loopt u het risico meer belastingkorting mis te lopen naarmate het jaar 2017 vordert.

Kortom, wat gaat u doen met het opgebouwde pensioen in eigen beheer? Hoe ziet uw financiële (pensioen-) situatie eruit? Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze(s).

Wilt u meer weten over het dga-pensioen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan