Incidentele aangifte omzetbelasting voortaan per kwartaal

8 augustus 2016

De Belastingdienst besloot onlangs het aangiftetijdvak te wijzigen van kalenderjaar naar kwartaal. Dit betekent dat ook vrijgestelde ondernemers incidenteel aangifte moeten doen over het kwartaal waarin belaste prestaties plaatsvinden waarover zij omzetbelasting verschuldigd zijn.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
man vult incidentele aangifte in

Ondernemers die gebruikmaken van de landbouwregeling vallen buiten de heffing van omzetbelasting voor hun leveringen en diensten als landbouwer. Verricht u daarnaast andere prestaties, dan moet u daarover periodiek aangifte omzetbelasting doen. Het komt ook voor dat u als landbouwer incidenteel aangifte omzetbelasting moet doen. Bijvoorbeeld als u vanuit het buitenland importeert of agrarisch loonwerk op Nederlands grondgebied laat uitvoeren door een Belgische loonwerker.
 
Vaak constateren we pas na afloop van het boekjaar bij het samenstellen van de jaarrekening dat er incidenteel aangifte had moeten worden gedaan. Dit melden we schriftelijk bij de Belastingdienst, die vervolgens een naheffingsaanslag oplegt. Dan is er feitelijk sprake van een jaaraangifte.

Voortaan moet u dus per kwartaal ook incidentele aangifte omzetbelasting doen. Deze aangifte moet binnen één maand na afloop van het kwartaal binnen zijn bij de Belastingdienst.

Wilt u meer weten over uw aangifte omzetbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan