Herberekening boeterente bij oversluiten hypotheek

10 april 2017

Alle banken en verzekeraars gaan opnieuw de boeterente berekenen die huizenbezitters hebben betaald vanwege het oversluiten van hun hypotheek na 14 juli 2016. Mogelijk was de boete te hoog. 

 

Portretfoto van Patrick de Jong
Geschreven door:
Patrick de Jong Belastingadviseur
Koppel sluit hypotheek over

Per 14 juli 2016 wijzigde de Europese Unie de rekenregels in de Europese Hypotheekrichtlijn. Iedere hypotheekverstrekker moet zich daaraan houden.  De Autoriteit Financiële Markten heeft deze richtlijn overgenomen en verwerkt in een leidraad voor hypotheekverstrekkers.
Op basis van de nieuwe Europese Hypotheekrichtlijn mogen hypotheekverstrekkers niet méér boeterente in rekening brengen dan het financiële nadeel dat zij ondervonden vanwege het oversluiten van de hypotheek.

Wat moet u doen?

Betaalde u recent boeterente voor het oversluiten van uw hypotheek? Controleer dan op welke datum u de hypotheek heeft overgesloten. Was dit na 14 juli 2016 en heeft uw hypotheekverstrekker nog geen contact met u opgenomen? Neem dan zelf contact op. De betaalde boeterente is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Let op: ontvangt u een vergoeding ter compensatie van de  te veel betaalde boeterente, dan moet dit worden gecorrigeerd  in uw belastingaangifte.

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick