Gerechtshof verscherpt beperkte kostenaftrek bij verkoop van deelneming

16 februari 2017

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt in hoger beroep het eerdere oordeel van de rechtbank Noord-Nederland over de kosten van de verkoop van een deelneming. En gaat nog een stapje verder. 

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Geschreven door:
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
papieren over kostenaftrek bij verkoop deelneming

Het Gerechtshof oordeelde in deze zaak dat alle kosten in verband met de (voorgenomen) verkoop van een deelneming onder de deelnemingsvrijstelling vallen. Het gaat dan om bijvoorbeeld kosten van adviseurs voor het geven van strategisch advies en het identificeren van potentiële kopers, vendor due diligence, juridische kosten voor het opstellen van een koopovereenkomst en juridisch advies en kosten van het inrichten van een dataroom. Deze kosten zijn daardoor niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.

In tegenstelling tot het oordeel van de rechtbank zijn volgens het Gerechtshof ook kosten die zijn gemaakt in een eerdere, oriënterende fase niet aftrekbaar van de winst. Volgens het Gerechtshof stonden bij verkoop van de deelneming alle kosten in rechtstreeks causaal verband met de verkoop en waren ze daarom niet aftrekbaar. Op dit moment is nog niet duidelijk of de belastingplichtige in deze zaak tegen het oordeel van het Hof in cassatie gaat bij de Hoge Raad.

Fiscale behandeling

Deze uitspraak volgt op de publicatie in 2016 van documenten die betrekking hebben op standpuntbepalingen van de Belastingdienst over de fiscale behandeling van aan- en verkoop van deelnemingen. Ook uit deze documenten volgde dat de Belastingdienst een strakke(re) lijn hanteert ten aanzien van de aftrekbaarheid van dergelijke kosten dan in de (advies-)praktijk werd aangenomen. De Belastingdienst zal deze uitspraak van het Gerechtshof zien als bevestiging van haar standpunten en de strakke lijn met betrekking tot de niet-aftrekbaarheid van verkoopkosten blijven handhaven. Mogelijk schept de Hoge Raad op termijn meer duidelijkheid voor de praktijk. 

Wilt u meer weten over de verkoop van een deelneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Download whitepaper aan- en verkoopkosten deelnemig

Aan- en verkoopkosten van deelnemingen

Wel of niet fiscaal aftrekbaar?
Download het stappenplan
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan