Geen openstelling fosfaatbank voor 2023

15 september 2022

Vorige week schreef minister Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer dat de fosfaatbank in het najaar van 2022 niet opengesteld wordt met ontheffingen geldend per 1 januari 2023.

Portretfoto van Wim Dirks
Neem contact op met:
Wim Dirks Agrarisch bedrijfsadviseur
luchtfoto weilanden

In de loop van 2023 beslist zij of de fosfaatbank dan opengesteld kan worden met ontheffingen geldend per 1 januari 2024. Dit hangt namelijk af van een aantal zaken.

Overschrijding sectorale fosfaatproductieplafond

Op 1 september 2022 (het ‘toetsmoment’ voor openstelling’) is er geen ruimte om vanuit de fosfaatbank (tijdelijke) ontheffingen toe te kennen, zonder dat het totaal aantal productiemiddelen (= fosfaatrechten in de markt + verleende ontheffingen in het kader van bezwaar- en beroepsprocedures) het wettelijk vastgelegde sectorale fosfaatproductieplafond van 84,9 miljoen kilogram overschrijdt.

Vereiste grondgebondenheid

Daarnaast moeten de verleende ontheffingen uit de fosfaatbank omlaag worden bijgesteld als bij controle blijkt dat ondernemers vanwege het invoeren van teelvrije zones niet voldoen aan de vereiste grondgebondenheid. Als gevolg daarvan kan het zijn dat een deelnemer aan de fosfaatbank zijn aan het begin van het jaar uitgebreide veestapel nog in datzelfde jaar weer moet inkrimpen. Het is zowel voor het ministerie als voor ondernemers niet mogelijk om bij de bepaling van de grondgebondenheid in 2022 te anticiperen op de invoering van de verplichte teeltvrije zones.

Bezwaren rond fosfaatrechtenstelsel afgehandeld

Tot slot is de regering gevraagd de fosfaatbank pas open te stellen als alle bezwaren rond het fosfaatrechtenstelsel zijn afgehandeld. RVO verwacht dat 2022 het laatste jaar is waarin nog dergelijke bezwaar- en beroepsprocedures lopen.

Minister Schouten informeert de Tweede Kamer in de loop van 2023 over haar beslissing of de fosfaatbank opengesteld kan worden met ontheffingen geldend per 1 januari 2024.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de gevolgen van deze beslissing voor uw bedrijf? Neem contact op met Wim Dirks, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942773 of stuur Wim een e-mail.

Wilt u meer weten over de fosfaatbank? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Wim
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu