G-rekening deblokkeren? Dit zijn de vijf stappen

20 april 2020

Leent u personeel uit en maakt u daarvoor gebruik van een G-rekening? Vanwege de coronacrisis biedt de overheid u de mogelijkheid om deze rekening te laten deblokkeren. Wilt u een verzoek indienen? Dit zijn de vijf stappen.

Portretfoto van Ritchie Bosma
Neem contact op met:
Ritchie Bosma Payroll professional consultant
personeel horeca

Gebruik G-rekening

Als een onderneming personeel inhuurt, kan die onderneming aansprakelijk worden gesteld voor loonheffingen en omzetbelasting van dit personeel als deze niet zijn afgedragen door u als uitlener. Dat is de reden dat de inlener deze bedragen overboekt naar uw G-rekening. U kunt deze bedragen vervolgens overmaken aan de Belastingdienst. Normaal gesproken staat het geld dus vast op uw G-rekening. Alleen het overschot kan vrijgegeven worden als u daartoe een verzoek indient bij de Belastingdienst. 

Liquiditeitsproblemen coronacrisis

Bent u als uitlener of onderaannemer geraakt door de coronacrisis en heeft u te maken met liquiditeitsproblemen? Dan kunt u een verzoek indienen om tijdelijk ook bedragen vrij te geven waarvoor de Belastingdienst naheffingsaanslagen loonheffingen en/of btw opgelegd heeft. Voor die aanslagen moet u dan wel eerst bijzonder uitstel aanvragen. Wilt u een aanvraag indienen? Dit zijn de vijf stappen die u moet doorlopen.

  1. Vraag uitstel van betaling aan voor loonheffingen of btw. 
  2. Heeft de Belastingdienst u bijzonder uitstel verleend? Dien dan een verzoek in om deblokkering van uw G-rekening. Hiervoor gebruikt u het formulier ‘Verzoek deblokkering G-rekening’. 
  3. Vul bij rubriek 3 in dat u in betalingsproblemen gekomen bent als gevolg van de coronacrisis.
  4. Vul bij rubriek 4 in wat de hoogte is van het bedrag waarvoor u deblokkering aanvraagt. Splits het bedrag in het overschot en het bedrag waarvoor u uitstel van betaling hebt gekregen.
  5. Bij rubriek 5 geldt de machtiging tot verrekenen niet voor het bedrag waarvoor u uitstel van betaling hebt gekregen.

De Belastingdienst streeft ernaar u binnen vier weken te laten weten of uw verzoek gehonoreerd wordt. Door drukte als gevolg van de coronacrisis kan dit echter langer duren.

Meer weten? 

Heeft u vragen over het deblokkeren van uw G-rekening? Neem dan contact op met Ritchie Bosma, payroll professional consultant bij ABAB Salaris- en Personeelsdiensten, via telefoonnummer 0115 677651 of stuur Ritchie een e-mail.

Heeft u andere vragen over ondernemen tijdens de coronacrisis? Dan kunt u ook terecht bij een van de collega's uit het specialistenteam. Dit team is speciaal samengesteld om u te ondersteunen tijdens de coronacrisis. U kunt het team bereiken via het algemene telefoonnummer 013 4647100 of door het contactformulier in te vullen.

Wilt u meer weten over het deblokkeren van een G-rekening? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ritchie
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan