Fosfaatrechten: gelijktijdig melden heen- en teruglease mogelijk

13 oktober 2021

Bent u van plan om dit jaar fosfaatrechten te leasen? Als u over voldoende fosfaatrechten beschikt, kunt u de ‘teruglease’ direct na de ‘heenlease’ melden. Benieuwd hoe dat werkt?

Portretfoto van Wim Dirks
Neem contact op met:
Wim Dirks Agrarisch bedrijfsadviseur
Melkkoeien in de wei

Let op bij afgekeurde heenlease

Als de heenlease wordt afgekeurd, door bijvoorbeeld blokkaderecht of een herbeschikking, dan voert RVO de gemelde teruglease toch uit. In dat geval wordt de teruglease met 20% gekort! Het is voor u als leaser dus belangrijk om vooraf duidelijk te hebben of de heenlease ongehinderd kan plaatsvinden. 

(Ver)leasen fosfaatrechten

Wanneer u fosfaatrechten verleast dan wordt de heenlease met 20% gekort als er geen sprake is van bloed- of aanverwantschap. Als de teruglease binnen hetzelfde kalenderjaar wordt gemeld, wordt deze tweede overdracht niet gekort. De fosfaatrechten worden pas officieel geregistreerd zodra leges zijn betaald en RVO de overdracht heeft gecontroleerd.

Direct teruglease melden?

U kunt de teruglease meteen na de heenlease melden bij RVO. Gelijktijdig melden kan alleen als u, als leaser, over voldoende ‘andere’ fosfaatrechten beschikt. De fosfaatrechten van de heenlease zijn immers nog niet bijgeschreven. Heeft u zelf onvoldoende fosfaatrechten, dan kunt u de teruglease pas melden als de heenlease verwerkt is.

Meldt u de heen- en teruglease tegelijkertijd? Zorg er dan voor dat u voldoende zekerheid hebt dat de heenlease wordt goedgekeurd door RVO. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over fosfaatrechten? Neem contact op met Wim Dirks, bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942773 of stuur Wim een e-mail.

Wilt u meer weten over leasen van fosfaatrechten? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Wim
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan