Fiscale reminders maart 2023

23 februari 2023

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In maart 2023 vragen deze zaken uw aandacht:

  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • WOZ-beschikking
  • Fiscale eenheid
  • Geruisloze inbreng
  • Ruisende inbreng
  • Voorlopige aanslagen
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Hoofd vaktechniek Belastingadvies
Man denkt na over fiscale reminders

Jaaraangifte omzetbelasting 2022 of maandaangifte februari 2023

Uiterlijk 31 maart 2023 moet u, in het geval van jaaraangifte, de aangifte omzetbelasting doen over 2022. Doet u maandaangiften? Dan moet u uiterlijk 31 maart 2023 de aangifte omzetbelasting doen over februari 2023. De verschuldigde belasting moet ook op deze datum zijn betaald.

Aangifte loonbelasting februari 2023

Uiterlijk 31 maart 2023 moet de aangifte loonbelasting over februari 2023 binnen zijn bij de Belastingdienst. Tevens dient de verschuldigde belasting op deze datum door u betaald te zijn.

Bezwaar WOZ-beschikking

Bij discussie over de WOZ-waarde kunt u binnen zes weken na dagtekening van de beschikking bezwaar maken. Veelal worden de WOZ-beschikkingen gedagtekend op of omstreeks 28 februari 2023.

Met terugwerkende kracht een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

Wilt u met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aangaan? Dan moet u het verzoek hiervoor vóór 1 april 2023 bij de Belastingdienst indienen.

Oprichting bv bij geruisloze inbreng

Moet uw onderneming met terugwerkende kracht naar 1 januari 2022 geruisloos in een bv worden ingebracht? Dan moest u vóór 1 oktober 2022 een voorovereenkomst ondertekend en aangetekend naar de Belastingdienst verstuurd hebben. De bv moet uiterlijk op 31 maart 2023 zijn opgericht en uw onderneming moet dan ook daarin zijn ingebracht.

Voorovereenkomst ruisende inbreng

Moet uw onderneming ruisend in een bv worden ingebracht? Dan moet vóór 1 april 2023 een voorovereenkomst aangetekend naar de Belastingdienst verstuurd zijn om de inbreng voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting met terugwerkende kracht naar 1 januari 2023 te laten plaatsvinden. De oprichting en inbreng moeten dan vóór 1 oktober 2023 plaatsvinden.

Voorlopige aanslagen over 2022

Dien tijdig een verzoek voorlopige aanslag vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting over 2022 in om onnodige belastingrente te voorkomen. Voor ondernemingen met een boekjaar dat gelijk is aan het kalenderjaar, berekent de Belastingdienst met ingang van 1 juli 2023 belastingrente. Ons advies is om vóór 1 mei 2023 het verzoek over het jaar 2022 in te dienen, om belastingrente te voorkomen. Als uw reeds opgelegde voorlopige aanslag naar verwachting te laag is, moet deze vóór 24 maart 2023 aangepast worden om belastingrente te voorkomen.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur. U bereikt Robert via e-mail

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan