Fiscale reminders februari 2022

27 januari 2022

Iedere maand brengen wij u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In februari 2022 vragen deze zaken uw aandacht:

  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • Schenkbelasting
  • Voorlopige aanslagen
  • Belangrijk: coronacrisis
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
man en vrouw bespreken fiscale reminders

Aangifte omzetbelasting januari 2022

Doet u maandaangifte omzetbelasting? Dan moet u dit uiterlijk 28 februari 2022 doen over januari 2022. U moet de verschuldigde belasting ook op deze datum hebben betaald.

Aangifte loonbelasting januari 2022

Uiterlijk 28 februari 2022 moet u aangifte loonbelasting over januari 2022 gedaan hebben. Tevens dient de verschuldigde belasting op deze datum door de Belastingdienst ontvangen te zijn.

Aangifte schenkbelasting 

Heeft u in 2021 een schenking ontvangen? Dan moet u uiterlijk op 28 februari 2022 aangifte doen van deze schenking.

Voorlopige aanslagen 2021

Het is mogelijk dat uw voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting 2021 te laag is vastgesteld door de Belastingdienst. Daardoor betaalt u mogelijk belastingrente. Om dit te voorkomen, is van belang om vóór 1 mei 2022 een aangepaste voorlopige aanslag 2021 aan te vragen. Is er al eerder een voorlopige aanslag opgelegd maar is deze te laag, dan dient u vóór 24 maart 2022 bij de Belastingdienst te verzoeken om de voorlopige aanslag bij te stellen. Worden deze termijnen niet in acht genomen, dan is waarschijnlijk belastingrente verschuldigd.

Voorlopige aanslagen 2022

In januari zijn door de Belastingdienst voorlopige aanslagen inkomsten- en vennootschapsbelasting opgelegd voor 2022. Deze aanslagen zijn schattingen die gebaseerd zijn op voorgaande jaren. Het is raadzaam om deze aanslagen te controleren en bij een afwijkende verwachting een voorlopige aangifte in te dienen. Ook als er geen aanslag is door de Belastingdienst, kan een voorlopige aangifte gedaan worden.

Als in uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2022 een bedrag aan box 3-belasting is opgenomen, is het ook na de recente uitspraak van de Hoge Raad hierover in de regel niet zinvol om een vermindering aan te vragen. Als de belasting op basis van werkelijk rendement lager is dan de forfaitair bepaalde belasting in de voorlopige aanslag, wordt dat rechtgetrokken bij de definitieve aanslagregeling.

Belangrijk: coronacrisis

Tijdens de coronacrisis kan afwijkende wet- en regelgeving voor u gelden. Meer informatie hierover vindt u op onze website.

Meer weten

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met senior belastingadviseur Robert Gall via telefoonnummer 024-6485808 of stuur Robert een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan