Fiscale reminders december 2022

25 november 2021

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In december 2022 vragen deze zaken uw aandacht:

  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • Afsluiten bankspaarproduct of lijfrentepolis
  • Fiscale eenheid vennootschapsbelasting: aanvragen of verbreken?
  • Benut de schenkingsvrijstelling ten behoeve van de eigen woning
  • Overdrachtsbelasting: stijging algemene tarief in 2023
  • Nog in 2022 investeren of niet?
  • Benut de vrije ruimte in de werkkostenregeling
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Advies

Aangifte omzetbelasting november 2022

Doet u maandaangifte omzetbelasting? Dan moet u dit uiterlijk 31 december 2022 doen over november 2022. U moet de verschuldigde belasting ook op deze datum hebben betaald.

Aangifte loonbelasting november 2022

Uiterlijk 31 december 2022 moet de aangifte loonbelasting over november 2022 binnen zijn bij de Belastingdienst. Ook moet u de verschuldigde belasting op deze datum betaald hebben.

Afsluiten bankspaarproduct of lijfrentepolis

Met het afsluiten van een bankspaarproduct of een lijfrentepolis kunt u uw inkomen over 2022 mogelijk nog drukken. Voldoet u aan de voorwaarden hiervoor? Om voor aftrek in 2022 in aanmerking te komen, moet de inleg vóór 31 december 2022 plaatsvinden.

Fiscale eenheid vennootschapsbelasting: aanvragen of verbreken?

Wilt u uw bestaande fiscale eenheid vennootschapsbelasting (geheel of gedeeltelijk) verbreken vanaf 1 januari 2023? Dien uw verzoek dan in bij de Belastingdienst vóór 31 december 2022. Let op dat verbreking van een fiscale eenheid in sommige gevallen tot fiscale afrekeningen kan leiden. Het is daarom van belang de mogelijke gevolgen goed in beeld te hebben, voordat u om verbreking verzoekt! Wilt u een fiscale eenheid aangaan of een bestaande fiscale eenheid uitbreiden? Houd er dan rekening mee dat een verzoek hierom een maximale terugwerkende kracht heeft van drie maanden. Wanneer u een vennootschap met ingang van 1 januari 2023 in uw fiscale eenheid wilt opnemen, moet het verzoek daartoe dus vóór eind maart 2023 zijn ingediend bij de Belastingdienst.

Benut de schenkingsvrijstelling ten behoeve van de eigen woning

Met ingang van 1 januari 2023 verlaagt het kabinet de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning (jubelton) tot € 28.947. De vrijstelling wordt volledig afgeschaft per 1 januari 2024. De jubelton is van toepassing op schenkingen aan kinderen of derden tussen de achttien en veertig jaar. Als u nog optimaal gebruik wilt maken van de jubelton moet u in 2022 actie te ondernemen.

Overdrachtsbelasting: stijging algemene tarief

Per 1 januari 2023 stijgt het algemene tarief van de overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4%. Het algemene tarief is van toepassing op de verkrijging van niet-woningen en woningen door rechtspersonen en particulieren die niet zelf langdurig in de woning gaan wonen. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor als u een woning koopt ter belegging. Heeft u voorgenomen om een beleggingspand aan te schaffen? Dan kunt u overdrachtsbelasting besparen als de levering nog in 2022 kan plaatsvinden.

Nog in 2022 investeren of niet?

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om nog in 2022 te investeren en dit niet uit te stellen tot 2023.

Benut de vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR)

Als werkgever mag u een percentage van uw totale fiscale loonsom (de vrije ruimte) onbelast vergoeden en verstrekken aan uw werknemers. In 2022 bedraagt deze vrije ruimte 1,7% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom en 1,18% over het meerdere. Zorg ervoor dat u de vergoedingen en verstrekkingen op een juiste manier heeft verwerkt voor de werkkostenregeling (WKR). Als u nog vrije ruimte over heeft, kunt u deze in 2022 nog eenvoudig benutten voor bijvoorbeeld een kleine bonus aan uw personeel.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met, senior belastingadviseur, Robert Gall. Stuur Robert een e-mail.

 

 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan