Fiscale reminders april 2022

23 maart 2022

Iedere maand brengt ABAB u op de hoogte van fiscale aandachtspunten en tips. In april 2022 vragen deze zaken uw aandacht:

  • Aangifte inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting 
  • Zorgtoeslag
  • Omzetbelasting
  • Loonbelasting
  • Voorlopige aanslag 
Portretfoto van Robert Gall
Neem contact op met:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Mensen in gesprek over de fiscale reminders

Indienen aangiften IB/Vpb

Heeft u uitstel gekregen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting op basis van de uitstelregeling voor belastingconsulenten? Dan moet u vóór 1 mei 2022 de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting 2020 indienen.

Aanvraag zorgtoeslag

Heeft u op basis van de uitstelregeling voor belastingconsulenten uitstel gekregen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kunt u nog tot 1 mei 2022 zorgtoeslag aanvragen over het jaar 2020. Volgt uit de aangifte dat u recht heeft op zorgtoeslag? Dan krijgt u deze alleen als de toeslag tijdig is aangevraagd. 

Kwartaalaangifte omzetbelasting 2022 of maandaangifte maart 2022 

Uiterlijk 30 april 2022 moet u in het geval van kwartaalaangiften, de aangifte omzetbelasting doen over het eerste kwartaal van 2022. In het geval van maandaangiften, moet u uiterlijk 30 april 2022 de aangifte omzetbelasting doen over maart 2022. De verschuldigde belasting moet ook op deze datum zijn betaald. 

Aangifte loonbelasting maart 2022

Uiterlijk 30 april 2022 dient de aangifte loonbelasting gedaan te worden over maart 2022. Tevens dient de verschuldigde belasting op deze datum betaald te zijn. 

Voorlopige aanslag vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting over 2021 en belastingrente 

Bent u naar verwachting inkomsten- of vennootschapsbelasting verschuldigd? Vraag dan een voorlopige aanslag aan om verschuldigde belastingrente (deels) te voorkomen. Dien voor de eerste dag van de vijfde maand na einde van het (fiscale) boekjaar een verzoek om een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting in. Bij een boekjaar dat gelijk is aan het kalenderjaar, moet het verzoek dus zijn ingediend vóór 1 mei 2022 (bij een gebroken boekjaar geldt dat het verzoek binnen vier maanden na afloop van het boekjaar moet worden gedaan). Dien daarnaast een verzoek om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting in vóór 1 mei 2022. Als er voor 1 juli 2022 geen aanslag is opgelegd, bent u belastingrente verschuldigd over de te betalen belasting. Let op! Indien al eerder een voorlopige aanslag is uitgereikt over 2021, die te laag is, dan dient het verzoek om een nadere voorlopige aanslag vóór 24 maart 2022 te zijn aangevraagd. Heeft u dit nog niet gedaan? Onderneem dan direct actie.

Belangrijk: coronacrisis

Per 1 april 2022 stopt het kabinet met het coronasteunpakket. Dit houdt o.a. in dat de bijzondere betalingsregeling in verband met het coronavirus per 1 april komt te vervallen. Meer informatie hierover vindt u op onze website

Meer weten? 

Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt u meer weten over de fiscale dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Robert Gall, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan