Einde cafetariaregeling per 1 juli 2017

Als gevolg van de aanpassingen in de Wet minimumloon, vervalt per 1 juli 2017 de cafetariaregeling. Het is namelijk niet meer mogelijk om in overuren verdiend, belast minimumloon te ruilen tegen de kosten voor huisvesting, reiskosten en extra kosten voor levensonderhoud.

Alleen de uitruil van eventuele overwerktoeslagen blijft mogelijk. Dat betekent dat seizoenwerkers bij overuren minder nettoloon zullen overhouden en dat de werkgeverslasten gaan stijgen.

Portretfoto van John Jorissen
geschreven door:
John Jorissen Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Man maakt berekening voor de cafetariaregeling

Ongunstig voor sectoren met buitenlandse werknemers

Met de cafetariaregeling kunnen buitenlandse werknemers extra kosten fiscaal gunstig verrekenen. Het gaat dan om werknemers die jaarlijks negen maanden in Nederland werken. Zij maken hier hogere kosten voor huisvesting, levensonderhoud en reiskosten dan in hun land van herkomst. Met deze regeling hebben zowel werkgevers als buitenlandse werknemers lagere lasten. Met name in sectoren die vaak grotendeels afhankelijk zijn van buitenlandse werknemers voor seizoensarbeid, zoals bijvoorbeeld de tuinbouw, is het wegvallen van de cafetariaregeling ongunstig. Het wegvallen van het kostenvoordeel maakt Nederlandse werkgevers minder aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers.

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is vanwege de verstrekkende gevolgen voor deze sectoren in gesprek met de Belastingdienst en met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om de Cafetariaregeling toch te behouden. 
 

Wilt u meer weten over de cafetariaregeling? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail John
Portretfoto van John Jorissen
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
076-5438043
Downloaden stroomschema huisvesting personeel

Stroomschema 'Huisvesting personeel'

Download het gratis stroomschema
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan