Duidelijkheid over btw-tarief bij levering sperma en embryo’s

1 juli 2021

Eindelijk is er duidelijkheid over het toe te passen btw-tarief voor de levering van sperma en embryo’s. Al deze leveringen zijn belast tegen het verlaagde btw-tarief van 9%. De Belastingdienst komt tot dit standpunt na overleg met onder andere ABAB, de Sectorraad Paarden en het ministerie van Financiën.  

Portretfoto van Ad de Bruyn
Neem contact op met:
Ad de Bruyn Senior belastingadviseur
Paard waarvoor duidelijkheid is over btw-tarief bij sperma en embryo's

Lange tijd onduidelijkheid toepassen btw-tarief

Al sinds 2018 is er onduidelijkheid over het toe te passen btw-tarief en circuleerden er tussen ondernemers e-mails met vage goedkeuringen van bepaalde inspecteurs van de Belastingdienst. Daarentegen namen andere inspecteurs een ander standpunt in en werden de nodige correcties aangebracht. Dit veroorzaakte ook discussie tussen ondernemers en hun adviseurs. Wat was nu juist, wat nu te doen of juist niet? ABAB nam het standpunt in dat het verlaagde btw-tarief van toepassing is en dat de Belastingdienst hier duidelijkheid over moest geven. Dat is nu gebeurd.

Btw-regeling tot 2018

Tot en met 2017 was het verlaagde btw-tarief van toepassing op de diensten verricht door fokinstellingen, instellingen voor keuringen en instellingen voor kunstmatige inseminatie, inclusief embryotransplantatie. Hierbij was goedgekeurd dat de levering van sperma of embryo’s opging in de inseminatiedienst of transplantatiedienst, zodat het totaal van de vergoeding belast was met het verlaagde btw-tarief.

Wetswijziging btw-tarief 2018

Met ingang van januari 2018 wijzigde de wet en zijn de inseminatie- en transplantatie-diensten belast tegen het algemene btw-tarief. 

Op de afzonderlijke levering van sperma en embryo’s bleef echter, in principe, het verlaagde btw-tarief van toepassing. Omdat de diensten (inseminatie, transplantatie) van bijkomstige aard zijn, namen wij het standpunt in dat de diensten opgaan in de levering van het sperma of embryo, zodat het geheel onder het verlaagde btw-tarief valt.

De Belastingdienst meende toen dat het verlaagde btw-tarief voor de levering van sperma of een embryo alleen maar aan de orde was als de (toekomstige) veulens gebruikt gingen worden in de fokkerij of landbouw of bestemd waren voor de slacht. Als gevolg van dat standpunt was de goedkeuring een lege huls. ABAB heeft zich dan ook verzet tegen deze onjuiste invulling en met succes!

Meer weten?

Wilt u meer weten over het btw-tarief bij de levering van sperma en embryo’s? Onze specialisten uit het brancheteam paardenhouderij helpen u graag. Neem contact op met Ad de Bruyn, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0416-683142 of stuur Ad een e-mail. 

Wilt u meer weten over het btw-tarief bij de levering van sperma en embryo’s? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ad
Portretfoto van Ad de Bruyn
Senior belastingadviseur
Bel
0416-683142
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu