Duidelijkheid over bedrijfsopvolging vastgoedbedrijven

3 januari 2017

De Belastingdienst publiceerde recent -als gevolg van een WOB-verzoek- de Praktijkhandreiking bedrijfsopvolging vastgoedexploitanten. Die is met name relevant voor bedrijfsopvolgingssituaties. Ook voor particuliere vastgoedbeleggers is het zinvol om de visie van de Belastingdienst te kennen, onder meer voor de kwalificatie van het vastgoed in box 1 of box 3. 

Portretfoto van Mark Broekhuizen
Mark Broekhuizen Senior belastingadviseur
Gebouwen van vastgoedexploitanten

Voor bedrijfsopvolgingssituaties is het bij de overdracht van aandelen in een vastgoed-bv door middel van schenking of overlijden vaak lastig om een beroep op de fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten (de BOF) te doen. De BOF geldt namelijk alleen voor echt ondernemingsvermogen en volgens de Belastingdienst valt de exploitatie van vastgoed hier niet onder. Op basis van de praktijkhandreiking neemt de Belastingdienst het standpunt in dat er bij de exploitatie van vastgoed praktisch altijd sprake is van normaal vermogensbeheer.

Belastingheffing

Concreet betekent dit standpunt dat bij de overgang van een vastgoedportefeuille bij schenking of overlijden de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting niet kunnen worden toegepast bij de vererving van activiteiten op het gebied van vastgoedexploitatie. Hierdoor kan  de totale belastingheffing oplopen tot 40% (inkomstenbelasting en schenk- of erfbelasting), terwijl de belastingheffing slechts 3,4% bedraagt als het gaat om kwalificerend ondernemingsvermogen.
Ondanks het standpunt van de Belastingdienst is in de jurisprudentie al enkele malen beslist dat er bij vastgoedexploitatie sprake kan zijn van ondernemingsvermogen. Dit waren overigens wel uitspraken van zeer feitelijke aard, waardoor het lastig is om een eenduidige lijn van de rechter hierin aan te brengen.

Kansen vergroten

Vastgoedexploitanten moeten zich daarom goed bewust zijn van de mogelijke fiscale kwalificatie van hun vastgoedactiviteiten door de Belastingdienst. Of sprake is van ‘echt’ ondernemingsvermogen dat kwalificeert voor de BOF, moet de belastingplichtige zelf aantonen. Besteed hier daarom in een vroeg stadium samen met uw fiscalist aandacht aan om de kansen op een succesvolle toepassing van de BOF te vergroten.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de Praktijkhandreiking bedrijfsopvolging vastgoedexploitanten

Wilt u meer weten over bedrijfsopvolging? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mark
Portretfoto van Mark Broekhuizen
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942626
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan