De waardering van een maaltijd in een bedrijfskantine

8 april 2022

Een accountants- en belastingadvieskantoor verstrekt maaltijden aan werknemers in de bedrijfskantine. Daarbij is er niet alleen sprake van losse componenten, maar ook van een bepaalde service. Volgens de werkgever moet dit niet gezien worden als loon; de inspecteur van de Belastingdienst vindt van wel. De rechtbank Noord-Nederland deed uitspraak.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Lunchen in een restaurant of bedrijfskantine

De situatie

Een groot deel van de veertig werknemers van een accountants- en belastingadvieskantoor maakt gebruik van de lunch in de bedrijfskantine. Zij kunnen daar onder andere brood, beleg, melk, boter, soep, belegde broodjes, tosti’s en verse fruitsalades kopen. De werkgever heeft de ingrediënten ingekocht bij supermarkten en groothandels. Een medewerker van de interne dienst legt de producten klaar en bereidt ze. Ook zorgt zij voor de koffieautomaten, de afwas en eventuele zakelijke lunches, borrels en het nieuwjaarsontbijt. 

De werkgever weet dat er sprake kan zijn van maaltijdverstrekking in de zin van de Wet op de Loonbelasting 1964 (Wet LB) en heeft de maaltijden aangewezen als eindheffingsbestanddeel. Hierdoor is sprake van een overschrijding van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Voor die overschrijding is er € 4.734 aan eindheffing aangegeven en afgedragen. 

Is de eindheffing terecht?

Nu is de vraag of die eindheffing terecht heeft plaatsgevonden. De inspecteur meent dat er sprake is van een voordeel, omdat de werknemers minder betalen dan een lunch in een restaurant. De waarde van het voordeel van de maaltijd bedraagt dan het normbedrag € 3,20 per maaltijd (normbedrag destijds, voor 2023 bedraagt het normbedrag € 3,55). Volgens de werkgever ontbreekt een voordeel, want de werknemers betalen meer dan de kosten van de ingrediënten. Bovendien is er geen sprake van maaltijden, maar verkoop van losse componenten.

Normbedrag of waarde in het economisch verkeer?

De waarheid ligt volgens de rechtbank in het midden. Door de extra service die de werkgever biedt, profiteren de werknemers inderdaad van een voordeel in de vorm van het verstrekken van een maaltijd. Maar er hoeft niet altijd te worden aangesloten bij het vaste normbedrag, zoals dat wel gebruikelijk was vóór de invoering van de werkkostenregeling. Het normbedrag geldt volgens de rechtbank alleen als deze lager is dan de waarde in het economisch verkeer. De werkgever kan aannemelijk maken dat de prijzen die de werknemers betalen in feite de waarde in het economisch verkeer vertegenwoordigen én dat die lager is dan het normbedrag. Nu het voordeel gelijk aan het in rekening gebrachte bedrag is, resteert er geen te belasten voordeel.

Besparingskansen

Het door de Belastingdienst vaak gehanteerde argument dat een lagere waarde in het economisch verkeer dan het normbedrag alleen bij zeer karige maaltijden en voorzieningen aan de orde komt, lijkt daarmee in eerste instantie opzijgezet.

Daarmee biedt deze uitspraak mogelijk besparingskansen voor werkgevers. Het loont de moeite om de fiscale gevolgen van de verstrekking van maaltijden op de werkplek nader te laten beoordelen. Vraag onze belastingadviseurs om de situatie te toetsen

Meer informatie over de verstrekking van maaltijden?

Wilt u meer weten over de fiscale gevolgen van de verstrekking van maaltijden op de werkplek? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur. U bereikt Ronald via e-mail. Ook voor andere vragen over de werkkostenregeling of op het gebied van fiscaal advies staan onze belastingadviseurs graag voor u klaar.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Downloaden whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

10 tips voor een goede implementatie
Download het whitepaper
Download het whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

Fiscale gevolgen en aanpassingen in uw administratie
Download het whitepaper
Volg ABAB op LinkedIn

Volg ABAB op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan