De gewijzigde cafetariaregeling

26 februari 2018

De cafetariaregeling is sinds 1 januari 2018 gewijzigd. Door een verandering in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is de regeling ingeperkt. Wat is er precies veranderd? We hebben de aanpassingen voor u op een rij gezet.

Portretfoto van John Jorissen
Geschreven door:
John Jorissen Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Seizoensarbeiders aan het werk

Wat is de cafetariaregeling?

De cafetariaregeling biedt belastingvoordeel voor agrarische werkgevers met buitenlandse seizoenarbeiders. Werkgevers met tijdelijke buitenlandse werknemers kunnen de extra kosten die hun tijdelijke buitenlandse werknemers maken om in Nederland te werken en te verblijven, op een fiscaal gunstige manier uitruilen. Zo kunnen ze besparen op werkgeverslasten en hun werknemers houden netto meer over.

Wat is er gewijzigd aan de cafetariaregeling?

  • Voorheen konden alle overuren en alle toeslagen op het wettelijk minimumloon worden gebruikt om uit te ruilen. Sinds 1 januari 2018 kan dat alleen nog met het deel dat uitstijgt boven het minimumloon. Dat geldt voor zowel de uren van de normale arbeidsduur als voor de overuren.
    Toeslagen zoals de piekurentoeslag, bonussen, bovenwettelijke vakantiedagen en de vakantiebijslag (8,25% bij cao Open Teelten; 8,33% bij cao Glastuinbouw en 8,25% bij de cao Productiegerichte Dierhouderij over alle uren) kunnen wel uitgeruild worden. 
  • Uitruil van overuren die worden beloond conform het wettelijk minimumloon is niet meer mogelijk.
  • De regeling bij piekarbeid is gunstiger geworden doordat de toeslag van 20,7% bij piekarbeid over alle uren voor de cafetariaregeling gebruikt mag worden. Voorheen kon dat niet over de eerste 38 uur.

Voor ondernemers met open teelten is het goed om te weten dat er nog niet via de loonstrook verrekend mag worden zolang de huisvesting niet in de nieuwe cao is geregeld en gecertificeerd. Tot dan moet de verrekening contant of met een pinautomaat plaatsvinden.

Voor wie is de cafetariaregeling?

De cafetariaregeling geldt voor leden van LTO of een bij LTO aangesloten vaktechnische organisatie zoals NFO, POV, KAVB of LTO Noord Glaskracht, als ze met de seizoenarbeiders een arbeidsovereenkomst hebben afgesloten voor bepaalde tijd die valt onder een agrarische cao. Paddenstoelentelers kunnen met de belastinginspecteur een soortgelijke afspraak maken.

Kijk voor meer informatie over de aangepaste regeling en voor rekenvoorbeelden op de site van de Werkgeverslijn.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail John
Portretfoto van John Jorissen
Manager ABAB Salaris- en Personeelsdiensten
Bel
076-5438043
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan