De Europese arbitragecommissie als scheidsrechter bij dubbele belastingheffing

29 mei 2020

Belastingplichtigen en ondernemingen die voor hetzelfde inkomen of kapitaal in twee verschillende lidstaten worden belast, kunnen vanaf 2019 terecht bij de Europese arbitragecommissie. De Europese arbitragecommissie zal op verzoek ingrijpen als een conflict over dubbele heffingen niet binnen twee jaar is opgelost.

 

Portretfoto van Jason Vollering
Neem contact op met:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Berekening van belastingheffing

Dubbele heffing 

In welk land moet een ondernemer of bedrijf belasting betalen? Geschillen hierover moeten via arbitrage opgelost worden, zo regelt een Europese richtlijn. Jaarlijks lopen er binnen de Europese Unie ongeveer negenhonderd geschilprocedures over dubbele heffingen met een geschat belang van ongeveer € 10,5 miljard, aldus de EU-commissaris. Ook belastingplichtigen die werken of wonen in verschillende lidstaten of een woning in een andere lidstaat hebben, kunnen te maken krijgen met dubbele belastingheffing.

Arbitrage moet jarenlange procedures voorkomen, zei oud-staatssecretaris Menno Snel destijds, en biedt een oplossing voor belastingplichtige ondernemers of bedrijven die actief zijn in verschillende EU-landen. Hij beschouwt de richtlijn als een stok achter de deur voor EU-lidstaten om tot een oplossing in fiscale geschillen te komen.

Meer weten?

Heeft u vragen over dubbele belastingheffing in verschillende lidstaten over hetzelfde inkomen? Neem dan contact op met Jason Vollering, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 0165-531320 of stuur Jason een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan