Cameracontrole voor privégebruik auto verboden voor Belastingdienst

De Hoge Raad oordeelde dat de Belastingdienst camerabeelden langs doorgaande wegen niet mag gebruiken om de rittenadministratie van belastingplichtigen te controleren.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
geschreven door:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur
auto van de zaak

Cameracontrole in strijd met recht op privacy

De casus betrof een naheffingsaanslag loonheffingen voor bijtelling voor privégebruik van een auto waarvoor een ‘verklaring geen privégebruik auto’ was afgegeven. De inspecteur constateerde dat de auto op de weg was gesignaleerd op dagen waarop er volgens de rittenadministratie niet of ergens anders met de auto was gereden. Daarom stelde de Belastingdienst dat het vereiste bewijs om aan te tonen dat er op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden met de auto was gereden, ontoereikend was.

De inspecteur in kwestie vergeleek de rittenadministratie met informatie op basis van kentekenherkenning vanaf camerabeelden van het Korps landelijke politiediensten. De Hoge Raad acht het gebruik van deze informatie door de Belastingdienst in strijd met het recht op privacy. Volgens de Grondwet heeft ieder recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De taak van de Belastingdienst is het heffen van belastingen. Deze taak is niet van zodanig belang dat hiervoor een uitzondering kan worden gemaakt. De Belastingdienst mag daarom informatie vanaf deze camera’s niet gebruiken als bewijsvoering.

Wilt u meer weten over bijtelling? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur
Bel
013-4647268
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2017

Auto van de zaak

Regelgeving 2017
Download hier de whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan