Burgerservicenummer in btw-nummer in strijd met AVG

9 juli 2018

De Belastingdienst mag geen burgerservicenummer meer verwerken in btw-identificatienummers. Dat concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek. Het btw-identificatienummer van de ondernemer wordt veelvuldig gebruikt in het zakelijke verkeer. Zo moet het btw-identificatienummer worden vermeld op de facturen en op de website van de ondernemer. Het btw-identificatienummer wordt op deze wijze verspreid, wat enorme privacyrisico’s met zich meebrengt. 

Portretfoto van Bert van den Kerkhof
Geschreven door:
Bert van den Kerkhof Hoofd vaktechniek belastingadvies
man doet boekhouding

De Autoriteit Persoonsgegevens kwam na onderzoek tot de conclusie dat de Belastingdienst hiermee handelt in strijd met de AVG. Op grond van artikel 46 Uitvoeringswet AVG is voor het gebruik van het burgerservicenummer in het btw-identificatienummer een wettelijke grondslag vereist. Het gebruik van het burgerservicenummer in het btw-identificatienummer strookt niet met het doel van het burgerservicenummer en is ook niet noodzakelijk voor de uitvoering van de taak van de Belastingdienst. De wettelijke grondslag ontbreekt dus. 

De Belastingdienst zal nu zo spoedig mogelijk de btw-identificatienummers moeten aanpassen om handhavende maatregelen van de Autoriteit Persoonsgegevens te voorkomen. 

Het aanpassen van de btw-identificatienummers heeft ook gevolgen voor de ondernemers. De ondernemer zal onder andere zijn klanten moeten informeren, nieuw briefpapier moeten aanschaffen, facturen en website moeten aanpassen en overige aanpassingen verrichten in diverse geautomatiseerde systemen. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bert
Portretfoto van Bert van den Kerkhof
Hoofd vaktechniek belastingadvies
Bel
013- 4647153
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan