Btw-vrijgestelde omzet niet opnemen in btw-aangifte!

4 augustus 2017

Prestaties die tegen vergoeding verricht worden, leveren omzet op. Hoe verwerkt u deze omzet op uw btw-aangifte als uw prestaties zijn vrijgesteld? Want de omzet moet u toch ergens kwijt in de btw-aangifte? Niet dus! De omzet die u behaalt met btw-vrijgestelde prestaties, ziet u niet terug op uw btw-aangifte.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
btw-vrijgestelde omzet in geld

Als de btw-aangifte moet aansluiten bij de grootboekrekeningen, dan is er een probleem met btw-vrijgestelde omzet. De btw-vrijgestelde omzet kunt u namelijk niet kwijt op de btw-aangifte. De btw-aangifte sluit in dit geval dan ook niet aan bij de grootboekrekeningen.

Gevoelsmatig is dit wellicht vreemd. Toch is het niet anders. Op de btw-aangifte wordt de omzet vermeld van prestaties die belast zijn. De vermelde omzet leidt niet altijd tot verschuldigde btw. Soms is de btw-heffing verlegd naar de afnemer op basis van een binnenlandse verleggingsregeling (rubriek 1e) of op basis van een ‘buitenlandse verleggingsregeling’ bij intracommunautaire diensten (rubriek 3b). Ook kan het btw-nultarief van toepassing zijn, zoals bij sommige diensten (rubriek 1e), uitvoer (rubriek 3a) en intracommunautaire leveringen (rubriek 3b). De betreffende prestaties zijn dus wel belast met btw, alleen leiden de prestaties niet tot heffing.

Bij btw-vrijgestelde omzet gaat het om prestaties die zijn vrijgesteld van btw-heffing. De omzet kunt u dan ook niet kwijt onder de genoemde rubrieken. De omzet laat u dus buiten de btw-aangifte.

Heeft u vragen bij of ondersteuning nodig met het opstellen van uw btw-aangifte?? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan