Bijtelling privégebruik auto vanaf 1 juli 2017

Als u jaarlijks meer dan vijfhonderd privékilometers rijdt in een auto die tot het ondernemingsvermogen behoort, moet u in de inkomstenbelasting een bijtelling betalen. Ook werknemers aan wie een lease-auto voor privégebruik ter beschikking wordt gesteld door de werkgever, betalen deze bijtelling. Voor auto’s op kenteken gezet voor 31 december 2016, kan de bijtelling voor privégebruik vanaf 1 juli 2017 wijzigen.

 

Portretfoto van Patrick de Jong
Geschreven door:
Patrick de Jong Belastingadviseur
Auto van de zaak

De bijtelling voor privégebruik is afhankelijk van de geldende tarieven op het moment waarop het eerste kenteken van de auto is afgegeven. Dit percentage is voor auto’s op kenteken gezet tussen 1 juli 2012 en 31 december 2016 vervolgens zestig maanden van toepassing. Vanaf 1 juli 2017 gaat deze termijn verlopen voor de eerste auto’s die na 1 juli 2012 op kenteken zijn gezet. De bijtelling wordt dan gesteld op 25% van de aanschafkosten. 

Gevolgen bijtelling voor hybride auto's

De gevolgen zijn vooral groot voor hybride auto’s. Deze auto’s vielen in een laag tarief, bijvoorbeeld 14%, en zullen na de zestigmaandentermijn rekening moeten houden met een bijtelling van 25%. Voor volledig elektrische auto’s gelden verschillende uitzonderingen. Toch kan ook het bijtellingspercentage voor deze auto wijzigen per 1 juli 2017. Ook voor auto’s op kenteken gezet vóór 1 juli 2012, wordt het tarief uiteindelijk 25%. Voor deze auto’s kan een overgangsregeling gelden, waardoor het tarief stapsgewijs omhoog gaat of op een latere datum wijzigt. Vraag uw belastingdeskundige om advies voor de wijzigingen van de bijtelling voor privégebruik voor uw situatie.  

 

Wilt u meer weten over de nieuwe bijtellingsregels? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Patrick
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan