Balansschulden omzetbelasting zwaarder beboet

27 februari 2017

Bij het opmaken van de jaarrekening vindt een rondrekening plaats voor de btw. Daaruit kan blijken dat u te weinig btw heeft afgedragen. Op de jaarrekening staat dan een btw-schuld. Deze btw-schuld moet u inlossen door een suppletie in te dienen. De Belastingdienst legt voor dit bedrag dan een naheffingsaanslag op.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
calculator berekent boete

Tot 1 maart 2017 hanteert de Belastingdienst een gunstig boetebeleid. Na die datum gaat de Belastingdienst mogelijk niet alleen hogere, maar ook meer boetes opleggen:  

  • een boete vanwege te laat betalen;
  • een boete vanwege een onvolledige aangifte en/of
  • een boete vanwege het niet-melden.

Deze laatste boete heeft betrekking op de actieve informatieplicht. De verplichting bestaat om de Belastingdienst te informeren over de btw-schuld, zodra vaststaat dat u over het betreffende tijdvak te weinig heeft voldaan.

Is de vaststelling dat te weinig btw is voldaan, gebaseerd op nieuwe jurisprudentie? Dan kunt u stellen dat een actieve informatieplicht niet bestaat. Deze regels gelden niet alleen voor u als belastingplichtige. Ook adviseurs kunnen een boete krijgen voor het medeplegen van de schending van de actieve informatieplicht. 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan