Auto zakelijk etiketteren? Let op de 500 kilometergrens!

19 juli 2019

Onlangs oordeelde de Rechtbank Noord-Nederland over het criterium voor de etikettering van de auto als privé- of keuzevermogen. De Rechtbank acht alleen de 500 kilometergrens hierbij van belang. Of minstens 10% van de kilometers zakelijk is, is hierbij niet relevant.

Portretfoto van Luc Adriaansen
Luc Adriaansen Belastingadviseur
Auto zakelijk etiketteren? Let op de 500 kilometergrens!

Vermogensetiketteringsregels

Normaal gesproken moet een ondernemer enkele stappen nemen om te beoordelen of de auto tot het keuze- of verplicht privévermogen behoort. Hij moet als eerste aannemelijk maken dat hij de auto in enige mate zakelijk gebruikt. Als dit het geval is, dan heeft hij in beginsel de keuzevrijheid om de auto als zakelijk of privévermogen te etiketteren. Er bestaat een uitzondering als hij bijvoorbeeld de auto uitsluitend of nagenoeg uitsluitend (meer dan 90%) gebruikt voor zijn onderneming of privé. Dan volgt er een verplichte etikettering als zakelijk of privévermogen.

500 kilometergrens

De rechtbank oordeelt nu dat die 90%-grens niet van belang is voor de etikettering van auto’s. Als de ondernemer aannemelijk maakt dat hij meer dan 500 kilometers zakelijk rijdt, is er sprake van keuzevermogen. Andersom betekent dit dat als u minder dan 500 kilometers privé rijdt er sprake is van verplicht ondernemingsvermogen. Het is daarbij niet van belang of deze kilometers minstens 10% zakelijk of wel privé zijn.

Wilt u meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Luc
Portretfoto van Luc Adriaansen
Luc Adriaansen
Belastingadviseur
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2019

Auto van de zaak

Regelgeving 2019
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan