Aftrek kosten werkruimte huur- en koopwoningen gelijkgesteld

7 november 2016

Een tijd geleden oordeelde de Hoge Raad dat zzp’ers onder voorwaarden de huurkosten van de woning mogen aftrekken van de winst. De staatssecretaris vindt deze uitkomst onwenselijk omdat er hierdoor voor de belastingheffing een verschil ontstaat tussen onzelfstandige werkruimtes in huur- en koopwoningen. Hij kondigde daarom een wijziging op het Belastingplan 2017 aan.

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
Man bekijkt papieren

Hij stelt voor om onzelfstandige werkruimtes in een huurwoning in lijn te stellen met een onzelfstandige werkruimte in een koopwoning. Hierdoor worden zij in de voor de belastingheffing hetzelfde behandeld. De opbrengst van de maatregel wil de staatssecretaris gebruiken om het aftrekpercentage van bepaalde gemengde kosten voor ondernemers en resultaatgenieters (resultaat overige werkzaamheden; box I) te verhogen.

Er verandert overigens niets voor ‘zelfstandige werkruimten’ in een koop- op huurwoning. U kunt de kosten voor uw zelfstandige werkruimte onder voorwaarden (blijven) aftrekken van uw winst. Bijvoorbeeld als u kosten maakt voor de (ver-)bouw(-ing) van een zelfstandige werkruimte, de inrichting van uw werkruimte en (een deel van de) vaste lasten van uw woning.

Wilt u meer weten over de aftrek van kosten voor werkruimte? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan