Afschaffing btw-landbouwregeling en veehandelsregeling: afwachten of actie?

9 mei 2017

De afschaffing van de btw-landbouwregeling heeft gevolgen voor de hippische sector. De activiteiten op het gebied van fokken en opfokken van paarden zijn vanaf 1 januari 2018 niet meer uitgezonderd van btw.

Portretfoto van Ad de Bruyn
Geschreven door:
Ad de Bruyn Senior belastingadviseur
Twee paarden in de buitenlucht

Wat betekent dit voor u?
De afschaffing van de btw-landbouwregeling heeft gevolgen voor de hippische sector. De activiteiten op het gebied van fokken en opfokken van paarden zijn vanaf 1 januari 2018 niet meer uitgezonderd van btw. Ook handelaren in paarden verliezen per 1 januari 2018 hun eventuele goedkeuring van de Belastingdienst om uitgezonderd te zijn van btw.

Afhankelijk van de prestatie moet 0%, 6% of 21% btw over de vergoeding in rekening worden gebracht. Ondernemers dragen die btw met een periodieke aangifte af aan de Belastingdienst.

Voordeel afschaffing btw-landbouwregeling
Naast administratieve lasten (facturering met btw en aangiften) en – mogelijk- financieel nadeel leidt de afschaffing ook tot een eenmalige beoordeling van de btw-positie op 1 januari 2018.
Hieruit kan wel een voordeel ontstaan.
Door de btw-plicht hebben ondernemers namelijk recht op aftrek van btw op kosten en investeringen. Ook voor de voorraden die aanwezig zijn op 1 januari 2018 bestaat mogelijk nog recht op aftrek van btw.

Daarnaast is het mogelijk om van roerende zaken, aangeschaft na 1 januari 2014, nog een deel van de eerder betaalde btw terug te vragen. Van investeringen in onroerende zaken kunt u zelfs nog een deel van de btw terugvragen als deze investeringen plaatsvonden na 1 januari 2009.

Advies teruggaaf btw
De eenmalige beoordeling van btw-positie mag begin 2018 plaatsvinden. Wij adviseren u om dit nu te doen en tot actie over te gaan om de teruggaaf van btw te verhogen. Misschien is het zelfs verstandig nog in 2017 de Belastingdienst te vragen de uitzonderingspositie te laten vervallen. Laat u goed adviseren over dit onderwerp.

Wilt u meer weten over de landbouwregeling? Ad helpt u graag verder!

E-mail Ad
Portretfoto van Ad de Bruyn
Senior belastingadviseur
Bel
0416-683142
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan