Afkoop klein pensioen wordt plicht tot waardeoverdracht

De staatssecretaris van Sociale zaken en Werkgelegenheid stelt voor om het recht op afkoop van kleine pensioenen door pensioenuitvoerders te veranderen naar een plicht tot waardeoverdracht. Hiermee wil ze bereiken dat ook de kleine pensioenen aangewend blijven voor toekomstige pensioenen, zonder hiermee hoge uitvoeringskosten gepaard gaan. Het lijkt erop dat dit ook gaat gelden voor reeds opgebouwde pensioenen.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
man telt geld

Kostenvoordeel voor pensioengerechtigde

Verder wil de staatssecretaris de mogelijkheid bekijken om de pensioeningangsdatum van opgebouwde pensioenen automatisch om te zetten naar de nieuwe pensioen(richt)leeftijd. Dat betekent dat de uitkeringsgerechtigde hier niet tegen in bezwaar kan. Deze maatregel moet de kosten voor de uitvoerder beperken. Dit kostenvoordeel moet vervolgens ten gunste komen van alle deelnemers bij de pensioenuitvoerder. De deelnemer houdt wel het recht om de ingangsdatum weer naar de oude pensioeningangsdatum terug te zetten.

Als deze wijzigingen worden doorgevoerd kunnen (oud-)medewerkers hun kleine pensioen behouden en ervoor kiezen om bij het naderen van de pensioenleeftijd de ingangsdatum weer te vervroegen naar de oorspronkelijke pensioeningangsdatum.

Wilt u meer weten over de afkoop van kleine pensioenen? Onze specialist helpt u graag verder!

Mail Bart
Portretfoto van Bart van de Wouw
Senior pensioenadviseur
Bel
013-4647287
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan