2% overdrachtsbelasting: wanneer is er sprake van een woning?

14 maart 2017

Het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting van 2% geldt voor de verkrijging van een woning en de ‘aanhorigheden’. Dit zijn zaken die tot de woning behoren, zoals een garage of de tuin. Over de vraag of er sprake is van de verkrijging van de woning zijn al veel gerechtelijke procedures gevoerd. De Hoge Raad heeft hiervoor onlangs een objectief en praktisch criterium vastgesteld. 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Belastingadviseur
woningen

Wanneer is er objectief sprake van een woning?

De Hoge Raad overweegt dat het moet gaan om een bouwwerk dat naar zijn aard bestemd is voor bewoning. Daarbij is het oorspronkelijke doel van het bouwwerk van belang.

 • Is een pand gebouwd voor bewoning en naderhand geschikt gemaakt voor andere doeleinden? Dan is er alleen sprake van een ‘woning’ als het pand met minimale aanpassingen weer geschikt is voor bewoning.
 • Is een pand gebouwd voor ander doeleinden, maar door aanpassing/verbouwing geschikt gemaakt voor bewoning? Dan is er sprake van een ‘woning’. 

Voorbeelden

Bij onderstaande voorbeelden toetste de Hoge Raad of sprake was van een woning:

 • Een stadsvilla die gebruikt wordt als kantoor.
  Er is sprake van een woning omdat de villa is ontworpen en gebouwd als woonhuis. De ingrepen voor het gebruik als kantoor waren zeer beperkt.
 • Een stal die tot woning verbouwd is.
  Er is sprake van een woning omdat de oorspronkelijk aard van de bouw onduidelijk was en er na de verbouwing sprake was van een eigenlijke publiekrechtelijke woonbestemming.
 • Een tandartspraktijk in een hoekhuis.
  Er is sprake van een woning omdat de indeling van de oorspronkelijke woning ongewijzigd is.
 • Een hospice is geen woning.
  De reden hiervoor is dat het pand en de kenmerken bestemd zijn om dienst te doen als verzorgingsinstelling.

Belang voor de praktijk

Wilt u gebruik kunnen maken van het 2%-overdrachtsbelastingtarief bij verkrijging van een woning? Dan is het dus belangrijk dat dat de oorspronkelijke of nieuwe bestemming van het pand aantoonbaar ‘wonen’ is. Houdt u er bij de transformatie van (kantoor-)panden rekening mee dat de verkrijging pas plaatsvindt op het moment dat het pand daadwerkelijk is getransformeerd tot woning.

Wilt u meer weten over overdrachtsbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan