Huisvestingskosten inhouden op wettelijk minimumloon toegestaan
Werkgevers die zich hebben aangemeld voor het Agrarisch Keurmerk Flexwonen bij een Certificerende Instelling en de eigenverklaring naleving cao hebben getekend, mogen de kosten van huisvesting van werknemers inhouden op het wettelijk minimumloon. Daar gaf het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onlangs toestemming voor.


Volgens de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) mogen de huisvestingskosten alleen op het wettelijk minimumloon ingehouden worden, als de huisvesting is gecertificeerd met een geaccrediteerd certificeringssysteem op basis van in de cao opgenomen normen. Daarnaast moet de werknemer akkoord gaan met de inhouding en de begrensde kosten, in de agrarische sector twintig procent van het WML.
Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen
Als reactie op deze wet zette LTO Nederland samen met de aangesloten regionale LTO-organisaties, de gelieerde vaktechnische organisaties en werkgevers- en werknemersorganisaties CNV en FNV het Agrarisch Keurmerk Flexwonen op. Dit keurmerk moet ervoor zorgen dat de huisvesting voor buitenlandse werknemers van goede kwaliteit is. Ook geeft het keurmerk houvast aan gemeenten bij de beleidsontwikkeling voor huisvesting op het erf.
Het keurmerk is ingediend voor accreditatie. Meestal duurt dit proces ongeveer een jaar. Tot het keurmerk is geaccrediteerd, mogen de kosten van de huisvesting nog niet ingehouden worden op het loon van de werknemer.
Voldoet u aan de eisen van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen?
Werkgevers kunnen kijken of ze voldoen aan de eisen die aan de huisvesting worden gesteld met de checklist keurmerk. Ook kunnen zij de reglementen bekijken en zich aanmelden voor certificering bij één van de drie gecontracteerde Certificerende Instellingen. Als u na een audit aan de voorwaarden voldoet, wordt u opgenomen in het aanmeldingsregister. Vervolgens krijgt u het Agrarisch Keurmerk Flexwonen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over het inhouden van de huisvestingskosten op het wettelijk minimumloon? Neem contact op met Inge Titulaer, jurist arbeidsrecht, telefoonnummer 013-4647180 of stuur Inge een e-mail.