Wie zijn uw erfgenamen?

19 mei 2020
Artikel

Wellicht heeft u het drama vanuit de media meegekregen. Een net gehuwd echtpaar overleed tijdens hun huwelijksreis naar de Dominicaanse Republiek door een voedselvergiftiging. De man overleed echter ongeveer dertig minuten later dan de vrouw. Het echtpaar had geen kinderen en geen testamenten opgesteld. Wie zijn dan de erfgenamen van de vrouw en de man? 

Portretfoto van Robin Janssen
Neem contact op met:
Robin Janssen Jurist personen- en familierecht
Wie zijn uw erfgenamen?

Op basis van de wet is de man erfgenaam van de vrouw en daarna is de familie van de man weer erfgenaam van de man. Oftewel, alles zou toekomen aan de familie van de man. Maar is dat wel redelijk? De rechtbank oordeelde dat dit niet redelijk was en besliste dat de erfenis van de vrouw zou moeten toekomen aan haar familie en de erfenis van de man zou moeten toekomen aan zijn familie. In hoger beroep heeft het gerechtshof geoordeeld dat het wettelijk erfrecht toegepast moet worden en de uitspraak van de rechtbank werd vernietigd. Zowel de nalatenschap van de vrouw (via de man) als de nalatenschap van de man komt toe aan de familie van de man.

Waarom een testament?

Overlijden is één van de zaken waarover u wellicht niet graag praat of nadenkt. Echter als ondernemer is het belangrijk om alles geregeld te hebben, ook in de privésfeer, mocht er plotseling iets met u gebeuren. Maar waarom is een testament zo belangrijk voor u als ondernemer als er door de wetgever al veel bij wet geregeld is?

De belangrijkste reden is dat de wetgever niet alles bij wet wil en kan regelen. Het wettelijk erfrecht bepaalt wie de erfgenaam is, dan wel wie de erfgenamen zijn, zowel voor mensen die gehuwd zijn als voor mensen die niet gehuwd zijn. Maar als u dat wettelijk erfrecht niet wenselijk vindt, dan kan dat door een testament aangepast worden. 

Wat zijn redenen om met een testament anders te bepalen?

De gemelde uitspraak van het gerechtshof is een trieste aanleiding om het belang van testamenten te duiden voor echtgenoten maar ook voor samenwoners. Dit is een kleine greep uit de redenen om een testament op te stellen:

  • U bent gehuwd, komt beiden te overlijden en u laat minderjarige kinderen achter, wie gaat de kinderen opvoeden tot de achttiende verjaardag? In een testament heeft u de mogelijkheid om een voogd voor de kinderen aan te wijzen. Tevens kunt u een bewindvoerder aanwijzen om het geld van uw kinderen te beheren tot een door u te bepalen leeftijd.
  • U bent gehuwd, komt beiden kort na elkaar of tegelijk met elkaar te overlijden zonder kinderen, wie zijn dan uw erfgenamen? Een rampenclausule is dan van belang voor een testament. In die clausule kunt u bepalen wie de erfgenamen zijn en wat er moet gebeuren met de onderneming. Moet de onderneming terug naar één van de families of mag de onderneming bij beide families terechtkomen?
  • U woont samen en bent nog niet met elkaar gehuwd. Op basis van de wet bent u niet elkaars erfgenaam, ook niet op basis van een samenlevingsovereenkomst als u die heeft opgesteld. U moet daarvoor een testament opstellen. Ook voor samenwoners is het van belang om na te denken over de vraag wie de erfgenamen zijn als u kort na elkaar of tegelijkertijd komt te overlijden. 
  • Wie gaat na uw overlijden de nalatenschap afwikkelen, zoals de bankzaken en de belastingaangiften? In een testament heeft u de mogelijkheid om een executeur aan te wijzen. In de meeste testamenten wijzen de echtgenoten/partners elkaar aan als executeur. Maar wie gaat de nalatenschap afwikkelen als u kort na elkaar of tegelijk met elkaar komt te overlijden als de kinderen nog minderjarig zijn of wanneer u geen kinderen heeft?

Meer weten?

Uiteraard staat ABAB Legal u graag bij in de begeleiding en advisering met betrekking tot uw testamenten. Wilt u meer informatie of advies over het opstellen van uw testament? Neem dan contact op met Robin Janssen,  jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647269 of stuur Robin een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robin