Wetsvoorstel ouderlijk gezag voor ongehuwde koppels aangenomen

6 november 2022
Artikel

Naast het romantische aspect, zorgt het huwelijk er ook voor dat er fiscaal en juridisch een hoop verandert. Eén van deze veranderingen betreft het afstammingsrecht, het (juridisch) ouderschap.

Portretfoto van Maartje Nolte
Neem contact op met:
Maartje Nolte Estate planner en jurist personen- en familierecht en MfN register mediator
Gezin

Geregistreerd partnerschap gelijkgesteld aan huwelijk

De wetgever heeft als uitgangspunt dat een kind dat tijdens het huwelijk (tussen een man en vrouw) wordt geboren, een kind is van de vrouw én de man. Met andere woorden: bent u getrouwd en krijgt u samen een kind, dan is er vanuit de vader/ouders geen actie nodig om ervoor te zorgen dat zij juridisch als de ouders van het kind worden aangemerkt. Sinds 2014 is het geregistreerd partnerschap op dit punt gelijkgesteld aan het huwelijk.

Samenwonen en kinderen

Samenwonende partners die samen een kind krijgen, komen juridisch in een minder gespreid bedje terecht. De (aanstaande) vader moet het kind dan erkennen bij de burgerlijke stand om aan te geven dat hij de juridisch vader is van het kind. Zo ontstaat de familierechtelijke betrekking. De vader wordt daarmee onderhoudsplichtig tot het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt.

De vader krijgt daarmee echter nog niet het ouderlijk gezag. Het hebben van ouderlijk gezag heeft betrekking op het opvoedings- en verzorgingsrecht van het kind en op het nemen van (mede)beslissingen over het kind. Om naast de familierechtelijke betrekking ook nog gezaghebbende ouder te worden, moet de samenwonende vader een extra aanvraag doen bij de rechtbank, met instemming van de moeder van het kind.

Veel ouders staan hier niet bij stil. Dit kan tot frictie leiden tijdens én na het beëindigen van de liefdesrelatie. Bijvoorbeeld als de moeder de toestemming niet (meer) wil verlenen. Ook kan dat voor nare situaties zorgen na het overlijden van de (enig) gezaghebbende ouder.

 Dit gaat om een steeds groter wordende groep ouders. Er zijn immers steeds meer stellen die wél samen een kind of kinderen krijgen, maar niet getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Het aantal huwelijken halveerde de afgelopen vijftig jaar zelfs, berekende het CBS.

Ongehuwde ouders

Regeringspartijen D66 en VVD dienden onlangs een wetsvoorstel in om de situatie voor ongehuwde ouders te veranderen. De partijen vinden dat de samenlevingsvorm van de ouders anno 2022 weinig zegt over de intentie van de ouders om een duurzame opvoedrelatie aan te gaan. Ook ongehuwde ouders zouden daarom in de toekomst van rechtswege gezamenlijk ouderlijk gezag moeten krijgen, zodra het kind is erkend.

De Eerste Kamer stemde op 22 maart in met dit wetsvoorstel. Wanneer de nieuwe wet in werking treedt en wat dit betekent voor samenwoners die al kinderen hebben, is nog onbekend.

Wat kan ABAB Legal voor u betekenen?

De juristen van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van personen- en familierecht en kunnen u bijstaan bij verschillende vraagstukken. Neem voor meer informatie of juridisch advies contact op met Maartje Nolte, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Maartje een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Maartje
Portretfoto van Maartje Nolte
Estate planner en jurist personen- en familierecht en MfN register mediator
Bel
013-4647180
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu