Vraag uw compensatie transitievergoeding vóór 1 oktober aan

14 september 2020
Artikel

Heeft u een transitievergoeding betaald voor het ontslag van een zieke medewerker? Als u dit voor 1 april 2020 gedaan hebt, kunt u nog compensatie aanvragen tot 1 oktober 2020.

Portretfoto van Ardie Uphus
Neem contact op met:
Ardie Uphus Jurist arbeidsrecht
tekenen document

Aanvragen compensatie transitievergoeding

Als u een medewerker ontslaat die al langer dan twee jaar ziek is, heeft hij recht op een transitievergoeding. Sinds 1 april 2020 kunt u compensatie aanvragen voor deze vergoeding. Voor alle gevallen, waarbij de transitievergoeding is betaald tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020, kunt u deze aanvraag tot uiterlijk 1 oktober 2020 indienen. Dat doet u hier. Voor alle transitievergoedingen ná 1 april 2020 kunt u de compensatie aanvragen tot zes maanden na uitbetaling.

Recht op transitievergoeding

Een medewerker heeft recht op een transitievergoeding als hij ontslag krijgt omdat hij door ziekte zijn werk niet meer kan doen. De manier waarop u de arbeidsovereenkomst beëindigd heeft, is daarbij niet van toepassing. Dat kan via een ontslagaanvraag bij het UWV, door het niet verlengen van een tijdelijk contract of door een vaststellingsovereenkomst.

Periode compensatie

Voor veel werkgevers vormde de betaling van de transitievergoeding een drempel om afscheid te nemen van zieke werknemers. Dat is de reden dat per 1 april 2020 de compensatieregeling transitievergoeding in werking getreden is. Let wel op: de periode waarover u compensatie ontvangt, loopt tot het moment dat uw werknemer twee jaar, oftewel 104 weken ziek was. Houdt u uw zieke medewerker langer dienst? Dan draait u zelf op voor het door de werknemer opgebouwde gedeelte van de transitievergoeding ná 104 weken ziekte.

Tip!

Wilt u een aanvraag voor compensatie indienen? Bewaar dan alle personeels- en financiële documenten die van toepassing zijn op de desbetreffende medewerker. Denk aan:

  • de ontslagvergunning;
  • de beëindigingsovereenkomst;
  • de gebruikte informatie om de hoogte transitievergoeding te berekenen;
  • het bewijs dat transitievergoeding betaald is.

Deze documenten heeft u nodig om een aanvraag voor compensatie bij het UWV in te kunnen dienen.

Let op: voor het indienen van uw compensatieaanvraag heeft u e-herkenning op niveau 3 nodig. Heeft u nog geen e-herkenning? Wacht dan niet te lang met de aanvraag hiervan, dit kan namelijk enkele weken in beslag nemen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het aanvragen van de compensatie transitievergoeding? Neem dan contact op met Ardie Uphus, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 0413-336543 of stuur Ardie een mail.

Wilt u meer weten over transitievergoedingen? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ardie
Portretfoto van Ardie Uphus
Jurist arbeidsrecht
Bel
0413-336543
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan