Schenkingsvrijstelling eigen woning? Dit mag u maximaal schenken

25 januari 2022
Artikel

In 2022 mag u maximaal € 106.671 schenken via de eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. De regeling lijkt simpel, maar het benutten van de vrijstelling is niet zo vanzelfsprekend als op het eerste gezicht lijkt.

Portretfoto van Marloes Brands
Neem contact op met:
Marloes Brands Estate planner
Ouder en kind in gesprek over schenkingsvrijstelling

Schenkingsvrijstelling: wat zijn de voorwaarden?

U kunt gebruikmaken van de schenkingsvrijstelling als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De persoon die de schenking ontvangt is op het moment van schenking tussen de 18 en 40 jaar oud. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee. 
 • Het bedrag wordt gebruikt voor:
  • de aankoop, verbetering of het onderhoud van een eigen woning;
  • het aflossen van de eigenwoningschuld;
  • de aflossing van de restschuld van een eerder verkochte eigen woning;
  • het afkoopbedrag van rechten van erfpacht, opstal of beklemming.
 • De persoon die de schenking ontvangt gebruikt het geld uiterlijk in 2024. 
 • De persoon die de schenking ontvangt heeft niet eerder een verhoogde schenkingsvrijstelling gebruikt. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning of een dure studie of een belastingvrije schenking die hij/zij vrij mag besteden. Als deze vrijstelling is gebruikt, mag hij/zij niet ook nog eens kiezen voor de vrij te besteden schenkingsvrijstelling of de vrijstelling voor een dure studie. 

U mag de schenking spreiden over drie opeenvolgende jaren. De laatste termijn moet wel voor het veertigste levensjaar zijn gestort. Ook kan de schenking aan iedereen worden gedaan. Niet alleen door ouders aan kinderen. Geeft elke ouder een schenking? Dan moeten deze schenkingen bij elkaar opgeteld worden. Dit geldt ook als de ouders zijn gescheiden. 

Laat u als ondernemer adviseren over de schenkingsvrijstelling

Naast de hoogte van de schenkingsvrijstelling, gelden er nog een aantal voorwaarden voor schenking. Het kan dan gaan om de termijn waarin de diverse bestedingen moeten plaatsvinden, maar ook in het mogelijk herroepen van de schenking. Door de verschillende mogelijkheden, zoals het opnemen van een uitsluitingsclausule, is het verstandig als ondernemer advies te vragen aan een van onze estate planners. Doe dit voordat u de schenking doet. Kunt u geen gebruikmaken van de verhoogde schenkingsvrijstelling? Er zijn mogelijke alternatieven! 

Meer weten? 

Wilt u meer weten over schenken en de schenkingsvrijstelling? Neem contact op met Marloes Brands, estate planner, via telefoonnummer 040-2942666 of stuur Marloes een e-mail.

Wilt u meer weten over de schenkingsvrijstelling? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marloes
Whitepaper downloaden

Schenken in 2022

Download het whitepaper