Pensioenverdeling bij echtscheiding: bij helfte of op maat?

17 februari 2020
Artikel

Binnen een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) is het onderwerp pensioen vaak nog een ‘ondergeschoven kindje’. Bij een echtscheiding kan dit onaangename verrassingen opleveren.

Portretfoto van Maartje Nolte
Neem contact op met:
Maartje Nolte Jurist personen- en familierecht en Estate planner
Twee adviseurs in gesprek over de pensioenverdeling bij echtscheiding

Pensioenverdeling bij echtscheiding

Dat pensioenopbouw niet alleen een zorg is voor later, daar zijn steeds meer mensen zich van bewust. Binnen een huwelijk (of geregistreerd partnerschap) is het onderwerp pensioen echter vaak nog een ‘ondergeschoven kindje’. Als het huwelijk door echtscheiding eindigt, kan dit onaangename verrassingen opleveren.

Ieder de helft

Voor alle gehuwden (en geregistreerd partners) geldt dat zij hun ouderdomspensioen – voor zover opgebouwd tijdens het huwelijk - bij  echtscheiding bij helfte met elkaar moeten delen.

Veel ondernemers kiezen voor een andere manier van pensioenvoorziening dan iemand die in loondienst werkzaam is en pensioen opbouwt bij een pensioenfonds. Zo kiezen zij vaak voor een fiscale oudedagsreserve (FOR), een lijfrente, banksparen of door te investeren in de onderneming of in het onroerend goed met het voornemen om dit te verkopen of over te dragen op termijn.

Indien één van de echtgenoten ondernemer is en op alternatieve wijze een oudedagsvoorziening treft, terwijl de andere echtgenoot in loondienst is en regulier pensioen opbouwt, dan pakt het delen van het opgebouwde pensioen bij echtscheiding vervelend uit. De echtgenoot in loondienst moet zijn/haar pensioen delen, terwijl zijn/haar partner geen opgebouwd pensioen heeft om te delen. Veelal is het niet de bedoeling van het echtpaar om de in loondienst werkzame echtgenoot 50% van zijn/haar pensioen te laten afstaan.

Verrassingen voorkomen

Afwijken van de hoofdregel is in een dergelijke situatie raadzaam. Dat kan met huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden) voorafgaand aan of tijdens het huwelijk, maar ook met een echtscheidingsconvenant. U bepaalt dan zelf welke pensioenvoorzieningen u wel of niet met elkaar wenst te delen in het geval van een echtscheiding. U verliest daarmee overigens niet het recht op nabestaandenpensioen indien het huwelijk eindigt door het overlijden van een van u.

Laat u goed adviseren over welke regeling bij uw persoonlijke en financiële situatie past.

Meer weten

Wilt u meer weten over pensioenverdeling bij echtscheiding? Neem contact op met Maartje Nolte via telefoonnummer 076-5438062 of stuur Maartje een mail. Of wilt u meer weten over de dienstverlening van onze juristen personen- en familierecht? Bekijk dan op onze pagina voor personen- en familierecht

Wilt u meer weten over pensioenverdeling bij echtscheiding? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Maartje
Portretfoto van Maartje Nolte
Jurist personen- en familierecht en Estate planner
Bel
076-5438062