Oprichting besloten vennootschap straks ook online mogelijk

10 oktober 2019
Artikel

Over twee jaar moeten ondernemers volledig digitaal een bv kunnen oprichten. Een Europese richtlijn schrijft voor dat Nederland dit in principe uiterlijk 1 augustus 2021 geregeld moet hebben. Nu moet een ondernemer voor het oprichten van een kapitaalvennootschap nog verplicht zelf langs bij de notaris. Met de richtlijn wil de Europese Unie met name het mkb tegemoetkomen. Een volledig digitale oprichtingsprocedure scheelt tijd en administratieve lasten.

Portretfoto van Jorrit Morra
Neem contact op met:
Jorrit Morra Jurist ondernemingsrecht
Ondernemer richt achter bureau online bv op

Op grond van de richtlijn moeten Nederland en de overige Europese lidstaten het mogelijk maken om kapitaalvennootschappen (niet alleen de bv, maar ook een nv, of een se) volledig digitaal op te richten. Zoals het er nu naar uitziet zal Nederland deze digitalisering alleen voor de bv openstellen.

Rol notaris oprichting besloten vennootschap blijft

Nederland heeft de verplichting om deze Europese richtlijn om te zetten in Nederlandse wetgeving. De Minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, heeft laten weten dat hij hierbij zoveel mogelijk wilt aansluiten bij het bestaande wettelijke systeem. De notaris zal dus ook bij het online oprichten van een bv een rol blijven spelen. De toekomst zal uitwijzen hoe dit er concreet uit komt te zien, maar de komst van een digitale notariële akte lijkt het meest waarschijnlijk. Om dit mogelijk te maken, moet er een deugdelijk systeem ontwikkeld worden voor digitale identificatie en ondertekening.

Wij vinden een blijvende rol van de notaris bij de (online) oprichting van een bv een goede zaak. Het oprichten van een bv is de laatste jaren al fors laagdrempeliger geworden, met name door het verlagen van het verplichte minimum startkapitaal. Dat leidde al tot een forse toename van faillissementsfraude, waarbij een bv in korte tijd met grote schulden wordt opgezadeld die niet meer terugbetaald kunnen worden. Dergelijke fraude kost de maatschappij veel geld en het is in ons gemeenschappelijk belang om dit te voorkomen. Het belang van een goede poortwachter, de notaris, is dan ook groot. Door ook de online oprichting van een bv via de notaris te laten lopen, blijft dit ook na 1 augustus 2021 zo.

Ook offline oprichting bv mogelijk

Blijft u liever offline zakendoen met uw notaris? Geen nood. De richtlijn verplicht alleen het online oprichten van een bv als alternatief; het blijft ook na 1 augustus 2021 mogelijk om een bv aan het bureau van uw vertrouwde notariskantoor op te laten richten. Maatwerk blijft, vooral offline, gegarandeerd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het oprichten van een bv of de dienstverlening van de juristen ondernemingsrecht? Neem dan contact op met Jorrit Morra, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 0165-531323 of stuur Jorrit een e-mail.

Wilt u meer weten over het oprichten van een bv? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Jorrit
Portretfoto van Jorrit Morra
Jurist ondernemingsrecht
Bel
0165-531323