Nieuwe richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

4 juli 2019
Artikel

Wet- en regelgeving is voortdurend in beweging en met name op het gebied van de geldende arbeidsvoorwaarden. Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw medewerkers ontvangen waarop zij recht hebben. Zeker nu de flexibilisering op de arbeidsmarkt toeneemt. De Europese Unie wil zoveel mogelijk voorkomen dat er concurrentie ontstaat op de arbeids- en leefomstandigheden tussen de verschillende Europese landen. Daartoe heeft het Europees Parlement recent ingestemd met een nieuwe richtlijn: de richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.

Portretfoto van Geert Rouwet
Neem contact op met:
Geert Rouwet Jurist arbeidsrecht en mediator
Werkgever in gesprek over arbeidsvoorwaarden

De richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De richtlijn is van toepassing op alle werknemers, waaronder ook platformmedewerkers, stagiaires en jongeren met een leer(werk)contract. De richtlijn geeft aan welke minimumbescherming de Europese lidstaten - en dus ook werkgevers - moeten gaan garanderen aan arbeidsvoorwaarden. Dit moet ervoor zorgen dat er een beter evenwicht ontstaat tussen flexibiliteit en zekerheid.

Aanscherping Nederlandse wet- en regelgeving

De lidstaten hebben drie jaar de tijd om de bepalingen van de richtlijn om te zetten in nationaal recht. Dit geldt ook voor Nederland. Op een aantal aspecten voldoet de Nederlandse wet- en regelgeving niet. Het gaat hierbij om de volgende aspecten:

  • een nadere informatieplicht; u moet veel meer informatie aan uw werknemer gaan verstrekken en/of inzichtelijk maken, zeker wanneer u een werknemer over de grens gaat inzetten en/of gaat detacheren.
  • het kosteloos aanbieden van het volgen van een verplichte opleiding of cursus; het is nog onduidelijk of het overeenkomen van een studiekostenbeding nog wel is toegestaan.
  • het werken met referentiedagen en/of -uren.

Met de aanstaande wetswijziging in het kader van de Wet arbeidsmarkt in balans, is het belangrijk dat u met voorgaande rekening houdt als u uw bedrijfsvoering gaat aanpassen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de gevolgen in de wijzigingen in de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden? Dan kunt u contact opnemen met Geert Rouwet, jurist arbeidsrecht en mediator, via telefoonnummer 024-6485817 of mail Geert.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Portretfoto van Geert Rouwet
Jurist arbeidsrecht en mediator
Bel
013-4647180