NFT’s: Intellectueel eigendomsrecht?
NFT’s zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de financiële wereld. De media staan vol met nieuwsberichten over beroemdheden die zich inkopen in de Bored Ape Yacht Club. Maar wat zijn NFT’s? En hoe zit het met het eigendomsrecht?


Wat zijn Non-Fungible Tokens (NFT’s)?
NFT staat voor Non-Fungible Token. Een Non-Fungible Token is een niet inwisselbaar, onvervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Dit eigendomscertificaat wordt digitaal gecreëerd en gekoppeld aan een digitaal object zoals bijvoorbeeld een Tweet, een ticket of een afbeelding, die vervolgens wordt geregistreerd in een blockchain. De registratie wordt gekoppeld aan de digitale cryptowallet van de eigenaar, met een specifieke digitale sleutel zodat hij kan aantonen dat de NFT hem in eigendom toebehoort. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een (openbare) blockchain, is het bezit ervan niet alleen zichtbaar voor de eigenaar, maar ook voor overige blockchain-gebruikers.
NFT’s zijn altijd gekoppeld aan een smart contract (digitaal contract) waardoor NFT’s de mogelijkheid hebben om handelingen uit te voeren. Hoewel NFT’s in de volksmond onterecht het imago van ‘dure plaatjes’ hebben, schuilt er meestal veel meer achter. De term utility is allesbepalend als het om NFT's gaat. Dat maakt een NFT meer dan alleen bijvoorbeeld een afbeelding en geeft toegevoegde waarde mee aan de eigenaar. De handeling van geld verdelen kan een utility zijn, maar er zijn ook NFT's waar entreebewijzen, een lidmaatschap (zoals bij de Bored Ape Yacht Club), of een community achter zit.
Er bestaan inmiddels veel verschillende soorten NFT’s. De meest bekende digitale kunstwerken zijn de NFT-collecties, die uit duizenden illustraties bestaan. Voorbeelden van dergelijke NFT-collecties zijn: Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club en Veefriends.
Wat is een blockchain?
Na creatie of koop worden de NFT’s dus opgeslagen op een blockchain (doorgaans de Ethereum blockchain). Een blockchain is een publiek register waarin transacties worden opgeslagen zonder dat deze veranderd kunnen worden. Zoals het uitwisselen van gegevens, maar ook betalingen met cryptocurrency. Deze blokjes informatie worden opgeslagen zonder tussenkomst van een derde partij. De koper van een NFT is de enige die zeggenschap heeft over een code op een blockchain die verwijst naar dat specifieke digitale object.
Hoewel een NFT, net als cryptocurrency, gebruikmaakt van een blockchain, zijn er diverse verschillen. Het grootste verschil is dat een NFT onvervangbaar en niet inwisselbaar is, terwijl cryptocurrency wel onderling ingewisseld kan worden.
Wettelijk kader
Als we kijken naar het wettelijk kader rondom NFT’s, dan kunnen deze niet worden beschouwd als intellectuele eigendomsrechten. Om NFT’s te kwalificeren, spreken we meer over een type eigendomscertificaat. Kopers van NFT’s verkrijgen na aankoop slechts het economische eigendom van de NFT’s en niet de tevens op het werk rustende auteursrechten. Die blijven namelijk in eigendom van de oorspronkelijke maker.
Kortom: omdat een NFT geen werk is in de zin van de Auteurswet, valt het niet onder het intellectueel eigendomsrecht. Besef als koper van een NFT daarom dat u bij de aankoop geen intellectuele eigendomsrechten ontvangt, maar enkel een unieke, digitale kopie met daaraan gekoppeld het economische eigendom.
Wat kan ABAB Legal voor u betekenen?
De juristen van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van cryptorecht en blockchain en kunnen u bijstaan bij verschillende vraagstukken hierover. Neem voor meer informatie of juridisch advies contact op met Niels Ista, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Niels een e-mail.