Merkmisbruik met brieven of valse facturen

6 november 2022
Blog

Bijna iedere ondernemer ontvangt soms brieven of e-mails die afkomstig zijn van dubieuze afzenders of criminelen die zich voordoen als de belastingdienst of bank. Ondernemers die merkhouder zijn, moeten daarbij extra alert zijn. Twijfelt u over de afkomst of echtheid van een brief of factuur? Betaal dan niet, maar zoek eerst goed uit met wie u te maken heeft. Zo voorkomt u schade of onnodige kosten.

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Wees alert op merkmisbruik

Merkmisbruik met brieven of valse facturen

Bekende merken worden steeds vaker misbruikt voor criminele doeleinden. Ook worden merkhouders steeds vaker benaderd door malafide partijen die zich voordoen als een merkenregister. Hierbij wordt gebruikgemaakt van brieven of valse facturen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. De gebruikte huisstijl lijkt verbazingwekkend veel op de huisstijlen van de officiële merkinstanties zoals het BBIE (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom), het EUIPO (Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie), de WIPO (Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom) of een andere officiële instantie.

Merkmisbruik met openbare gegevens

Malafide partijen maken gebruik van openbare gegevens uit het merkenregister om merkhouders te benaderen en hun diensten aan te bieden. In misleidende brieven worden de merkhouders verzocht om merken te registreren of om bestaande merkregistraties te vernieuwen in een niet-bestaand of onofficieel register. De merkhouder ontvangt daarvoor een factuur. Bij bestudering van de kleine lettertjes blijken het aanbiedingen van nieuwe diensten te zijn. Als de factuur betaald wordt, blijkt de merkhouder een overeenkomst met de malafide partij te zijn aangegaan voor een scala aan diensten. Deze diensten worden daarna tegen aanzienlijke prijzen in rekening gebracht aan de merkhouder. Achteraf is het vaak ingewikkeld hiertegen iets te doen, weet ik uit de praktijk. Ik heb al verschillende zaken behandeld voor klanten.

Wees kritisch

Daarom is het als merkhouder belangrijk om altijd kritisch te zijn als u een aanbieding ontvangt. Betaal niet voordat u gecontroleerd heeft of de brief en/of de factuur van een officiële bron afkomstig is. Controleer daarbij vooral het in de brief genoemde rekeningnummer. Twijfelt u? Neem contact op met een jurist van ABAB Legal om de authenticiteit te controleren. Dit kan u veel onnodige kosten en schade besparen. En laat het merkenmisbruik u niet te veel afschrikken! Merkregistratie biedt u namelijk gelukkig nog altijd veel meer voor- dan nadelen.

Meer informatie

Bij ABAB Legal zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorg. Wilt u juridisch advies over merkgerelateerde onderwerpen? Neem contact op met Niels Ista, jurist ICT- en privacyrecht, via telefoonnummer 0165-531330 of stuur Niels een e-mail.

Heeft u een merkgerelateerde vraag? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
0165-531330
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu