Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties

31 januari 2022
Artikel

Overweegt u te stoppen met uw veehouderijbedrijf? Wellicht komt u in aanmerking voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv). Al enige tijd hangt deze regeling in de lucht, maar de details en voorwaarden zijn nog niet bekend.  

Portretfoto van Reinier-John Koopman
Neem contact op met:
Reinier-John Koopman Jurist ondernemingsrecht
Weiland

Wanneer weten we meer over de Lbv-subsidie?

Naar verwachting maakt het kabinet in februari 2022 de details van de Lbv-subsidieregeling bekend. Waarschijnlijk is er veel belangstelling voor de subsidie. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Zorg dan dat u bent voorbereid, zodat u uw subsidieaanvraag kunt indienen zodra de subsidieregeling opent.

Op basis van wat we tot nu toe weten over de regeling, mede gebaseerd op eerdere vergelijkbare regelingen, zal één van de vereisten zijn dat er een herbestemming op locatie in gang moet worden gezet. Dit betekent dat de bestemming (intensieve) veehouderij zal moeten worden gewijzigd of dat zelfs de gehele agrarische bestemming moet worden gewijzigd.

Herbestemming op locatie

Locatiecheck

Om te voldoen aan de voorwaarden van de subsidieregeling, moet u tijdig bij uw gemeente een verzoek hebben gedaan tot wijziging van het bestemmingsplan. Wij kunnen u hierbij helpen. Onze specialisten kunnen samen met u bekijken naar uw wensen en de mogelijkheden op uw locatie.

Wij starten met een bureaustudie waarbij het bestemmingsplan en de omgeving worden bekeken. Vervolgens gaan wij samen met u om tafel en bespreken we uw wensen voor de toekomst. Passen uw wensen in het bestemmingsplan? Wat zijn onder andere de planologische (on)mogelijkheden, bijvoorbeeld ruimte voor ruimte en staldering? En wat zijn de bijbehorende kansen en risico’s? Op basis van de bureaustudie en het gesprek maken wij een plan van aanpak, inclusief benodigde investering en kunnen we de vervolgstappen zetten.

Enkele voorbeelden van verzoeken en vragen die wij op dagelijkse basis krijgen:

  • Een veehouder die zijn lege stallen wil gebruiken voor het realiseren van opslag, recreatie of kantoorruimte.
  • Wat voor (soort) bedrijven kunnen er gevestigd worden binnen de bestemming en de gestelde eisen?
  • Bestemmingsplanwijzigingen, zoals omschakeling naar andere bedrijfsactiviteiten, een boerderijsplitsing of de bestemming wijzigen naar wonen bij bedrijfsbeëindiging.
  • Het ontwikkelen van een Ruimte-voor-Ruimte-woning of -landgoed.
  • Als het bestemmingsplan geen oplossing biedt, wordt er gekeken naar het provinciaal beleid. Dit kan mogelijk ruimte bieden voor een bepaalde ontwikkeling. Er wordt een juridische analyse uiteengezet die gekoppeld is aan de feitelijke situatie op het bedrijf. Op basis hiervan wordt bepaald wat er allemaal mogelijk is en of het past binnen het gemeentelijk en provinciaal beleid.

Wacht niet te lang

De inwerkingtreding van de regeling lijkt nog ver weg, maar wacht niet te lang. Voor u het weet is het tijd om een aanvraag te doen het bestemmingsplan te wijzigen. Het is dan prettig om alvast te weten wat u wilt en wat er mogelijk is. Bovendien beslaat de wijziging van een bestemming al snel enkele jaren.

Meer informatie of advies

De specialisten van ABAB Legal helpen u graag. Neem voor meer informatie of advies contact op met Reinier-John Koopman, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Reinier-John een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Reinier-John