Klopt uw testament nog?

1 december 2019
Artikel

Als ondernemer is het belangrijk dat u een testament heeft. Laat uw testament eens in de drie tot vijf jaar beoordelen. Kloppen de feiten nog? Zijn uw wensen of omstandigheden misschien veranderd? Zijn wet- en regelgeving intussen aangepast?

Portretfoto van Nicole van den Oever
Neem contact op met:
Nicole van den Oever Jurist personen- en familierecht en estate planner
Echtpaar praat met adviseur over hun testament

Een voorbeeld maakt duidelijk hoe belangrijk het kan zijn om een testament tussentijds te vernieuwen. Een vrouw (we noemen haar Victoria) heeft tijdens haar huwelijk met Marcel een testament gemaakt waarin onder andere het volgende is opgenomen: 'Ik benoem tot mijn enige erfgenaam van mijn nalatenschap mijn echtgenoot, met toepassing van de regels van plaatsvervulling.' Plaatsvervulling betekent dat als Marcel eerder dan Victoria komt te overlijden, hun kinderen erfgenaam worden.

Helaas komt Marcel vroegtijdig te overlijden. Na een aantal jaar hertrouwt Victoria met Sander. Sander trekt bij Victoria in en samen zorgen ze voor haar kinderen totdat die oud genoeg zijn om op eigen benen te kunnen staan. Dan overlijdt Victoria plotseling. Ze heeft haar testament nooit meer aangepast.

Er ontstaat een geschil tussen Sander en de kinderen van Victoria. Volgens de kinderen staat in het testament duidelijk vermeld dat de kinderen de plaats vervullen van hun overleden vader. Sander stelt echter dat met het woord 'echtgenoot' wordt bedoeld: degene met wie Victoria getrouwd was op het moment dat zij overleed.

De rechter komt uiteindelijk tot het oordeel dat met 'echtgenoot' in het testament Marcel bedoeld wordt. De kinderen van Marcel erven dus en niet Sander.

Laat uw testament regelmatig beoordelen

Heeft u een testament? Dan bent u misschien in de veronderstelling dat het 'voor altijd' goed geregeld is. Dat is zeker niet in alle gevallen zo. Wij raden u daarom aan om uw testament regelmatig te (laten) beoordelen. 

Meer informatie

Wilt u meer weten over het het opstellen en beoordelen van uw testament? Dan kunt u contact opnemen met Nicole van den Oever, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 013-4647143 of stuur Nicole een e-mail.

Wilt u meer weten over de dienstverlening van onze juristen personen- en familierecht? Bekijk dan op onze pagina voor personen- en familierecht

Wilt u weten of uw testament nog klopt? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Nicole