Juridische status en regelgeving van cryptocurrency in Nederland

17 november 2022
Artikel

De juridische status en regelgeving van cryptocurrency varieert per land en/of werelddeel. Er zijn landen, die bezit en handel in cryptocurrency toestaan. Ook zijn er die het beschouwen als wettig betaalmiddel. Daarnaast zijn er landen, die het gebruik beperken of zelfs verbieden. Hoe is het in Nederland geregeld?

Portretfoto van Niels Ista
Neem contact op met:
Niels Ista Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bitcoin en cryptovaluta

Cryptocurrency en blockchain

Cryptocurrency zijn digitale tegoeden, die worden beheerd door cryptografische algoritmes. Ze hebben geen fysieke vorm, zoals een euromunt en/of dollar. Het zijn eigenlijk versleutelde codes, zoals wachtwoorden. Er bestaan verschillende soorten cryptocurrency, waarvan Bitcoin momenteel de bekendste is. Cryptocurrency worden beheerd door een groot netwerk van verbonden computersystemen. Deze systemen zorgen ervoor dat cryptocurrency onveranderlijk en veilig kunnen worden opgeborgen en verhandeld. Cryptocurrency werken op basis van blockchain-technologie. Met deze technologie houden gebruikers gezamenlijk digitale transacties bij, zonder dat er bijvoorbeeld een notaris voor nodig is. Een blockchain is een gedeeld digitaal register van opgeslagen gegevens. Voor cryptocurrency is dit de transactiegeschiedenis voor iedere eenheid van cryptocurrency, die toont welke eigenaren de cryptocurrency door de tijd heen hebben gehad. Blockchain heeft unieke beveiligingsfuncties, die een normaal computerbestand niet heeft.

Juridische status en regelgeving in Nederland

In Nederland richt de bestaande regelgeving zich voorlopig enkel en alleen op cryptodienstverleners. Cryptodienstverleners vallen onder het toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze keuze is gemaakt om zaken als witwassen en financiering van terrorisme verder te beperken en te voorkomen. Cryptodienstverleners die in of vanuit Nederland diensten aanbieden, met betrekking tot het verhandelen van cryptocurrency en vertrouwde valuta en/of het beschikbaar stellen van zogenaamde digitale bewaarportemonnees, moeten zich registreren bij DNB. Om voor registratie in aanmerking te komen moeten zij diverse gegevens aanleveren waarna DNB op basis daarvan de aanvraag in behandeling neemt. Uit de aangeleverde gegevens moet blijken dat de aanvrager binnen haar onderneming een betrouwbare en adequate bedrijfsvoering voert, waarbij aandacht wordt besteed aan zaken als integere training en opleidingsplannen, compliance en audit, integriteitsrisico’s, en beleid voor klantenonderzoek. Zonder registratie is het aanbieden van cryptodiensten in of vanuit Nederland verboden. De tot op heden bij DNB geregistreerde cryptodienstveerlener vindt u in het online register op de website van DNB.

Geen specifieke wetgeving cryptocurrency

Naast de Nederlandse wetgeving met betrekking tot cryptodienstverleners bestaat er nog geen specifieke wetgeving voor gebruikers van cryptocurrency. Dit betekent dat bezit en handel van cryptocurrency is toegestaan. Wel worden gebruikers van cryptocurrency door DNB en de Autoriteit Financiële Markten gewezen op de risico's van cryptocurrency, zoals bijvoorbeeld de sterke mate van schommeling van koersen, wat kan leiden tot het in korte tijd veel geld verdienen, maar ook verliezen voor de gebruikers.

Meer informatie of advies?

De juristen van ABAB Legal hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van cryptorecht en blockchain, en kunnen u bijstaan bij verschillende vraagstukken in dit kader. Neem voor meer informatie of juridisch advies contact op met Niels Ista, jurist ondernemingsrecht en ICT-recht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Niels een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Niels
Portretfoto van Niels Ista
Jurist ondernemingsrecht en ICT-recht
Bel
0165-531330
Social media icoon

Volg ABAB Legal op LinkedIn

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze LinkedIn pagina
Volg ons nu