Juridische aandachtspunten bij thuiswerken

5 november 2021
Artikel

Door de coronacrisis werken veel werknemers indien mogelijk vanuit huis. Dit heeft gevolgen voor u als werkgever. Wij zetten de arbeidsrechtelijke aandachtspunten bij thuiswerken voor u op een rij.

Portretfoto van Ralph Kops
Neem contact op met:
Ralph Kops Jurist arbeidsrecht en procesjurist
meneer bekijkt juridische aandachtspunten bij thuiswerken

Zorg voor een veilige werkplek

U bent verplicht om uw medewerkers te voorzien van een goede werkplek, ongeacht of dit op de werkvloer is of thuis. Op de werkvloer moet u in ieder geval voor een veilige werkomgeving zorgen, in lijn met de aanbevelingen van het RIVM. 

Kunt u geen veilige werkomgeving garanderen, dan mag u uw medewerkers verplichten om thuis te werken. Doordat het thuiswerken de afgelopen periode redelijk plotseling is geïntensiveerd, is het niet reëel om te verwachten dat u alle thuiswerkplekken zodanig heeft ingericht. Naarmate de coronaperiode langer voortduurt, wordt er van u op dit vlak steeds meer verwacht c.q. dat u de thuiswerkplek afdoende heeft ingericht. U bent immers aansprakelijk als een werknemer door een niet afdoende ingerichte thuiswerkplek arbeidsongeschikt raakt.

Verplicht om op kantoor te werken

Als het werk niet vanuit huis verricht kan worden en u heeft een veilige werkomgeving gecreëerd, dan zijn uw medewerkers overigens verplicht om op kantoor te werken. Als een medewerker uit angst voor corona weigert te komen werken, dan kan er sprake zijn van werkweigering en kunt u arbeidsrechtelijke sancties overwegen.

Meer weten?

De juristen arbeidsrecht van ABAB Legal kunnen u adviseren over de rechten en plichten bij thuiswerken. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Ralph Kops, jurist arbeidsrecht, via telefoonnummer 076-5438060 of stuur Ralph een e-mail.

Bekijk alle artikelen over thuiswerken en kostenvergoedingen.

Wilt u meer weten over de juridische aandachtspunten bij thuiswerken? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Ralph
Portretfoto van Ralph Kops
Jurist arbeidsrecht en procesjurist
Bel
013-4647180
Icoon whitepaper downloaden

Moet u afscheid nemen van personeel?

Wij zetten de te nemen stappen en regels voor u op een rij.
Download het stappenplan reorganisatie