Invoering UBO-register opnieuw uitgesteld

5 augustus 2022
Artikel

De invoering van het UBO-register is opnieuw uitgesteld. Vooralsnog tot 1 januari 2023. Dit betekent het voor u.

portretfoto Jorrit Morra
Neem contact op met:
Jorrit Morra Jurist ondernemingsrecht
UBO-register

Het UBO-register: hoe zat het ook alweer?

Het UBO-register is ingevoerd om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Het is in feite een database van alle personen in Europa die de (uiteindelijke) eigenaar zijn van een bedrijf of zeggenschap in een organisatie hebben. Uiterlijk 27 maart 2022 moesten alle bedrijven en instellingen hun UBO hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Omdat veel bedrijven op het laatste moment melding hebben gedaan, is er een grote achterstand ontstaan in de verwerking daarvan. De doorlooptijd bedraagt op dit moment circa 25 weken. Dit zorgt met name bij nieuwe ondernemingen voor onrust, omdat een UBO-inschrijving onder meer verplicht is om zaken te doen met een financiële instelling.

Huidige problematiek

Om problemen te voorkomen heeft het Ministerie van Financiën daarom een tijdelijke regeling ingevoerd. Op basis daarvan volstaan nieuwe ondernemingen met een ontvangstbevestiging van hun UBO-opgave. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld een zakelijke bankrekening openen. Zodra de melding door de KvK is verwerkt moet de onderneming dit alsnog melden. Deze regeling liep af op 1 september 2022. Omdat de achterstanden bij de KvK nog lang niet zijn weggewerkt, is de regeling nu verlengd tot 1 januari 2023. 

Gevolgen

Dat betekent dat u tot 1 januari 2023 kunt volstaan met de ontvangstbevestiging van uw UBO- inschrijving bij de KvK. Let op, het uitstel van de invoering van het UBO-register ontslaat u dus niet van uw verplichting om de UBO(‘s) van uw onderneming bij de KvK te melden.

Meer informatie of advies?

Heeft u advies nodig bij de inschrijving van uw UBO? De juristen van ABAB Legal helpen u hierbij graag. Neem contact op met Jorrit Morra, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Jorrit een e-mail.

Wilt u meer weten over de inschrijving van uw UBO? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Jorrit
portretfoto Jorrit Morra
Jurist ondernemingsrecht
Bel
013-4647180