Huwelijkse voorwaarden: drie tips voor ondernemers

6 december 2019
Artikel

Als ondernemer kunt u verschillende redenen hebben om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Bijvoorbeeld om uw echtgeno(o)t(e) te beschermen tegen schuldeisers van de onderneming en om ervoor te zorgen dat u bij scheiding de onderneming kunt continueren. Maar waarmee moet u rekening houden? Wij zetten drie tips voor het opstellen van uw huwelijkse voorwaarden op een rij.

Portretfoto van Michelle van Heereveld
Neem contact op met:
Michelle van Heereveld Jurist personen- en familierecht
Trouwringen

Teken voor het aangaan van het huwelijk

Teken uw huwelijkse voorwaarden voor het aangaan van het huwelijk. Doet u dit niet, dan huwt u in de wettelijke gemeenschap van goederen. Wilt u alsnog aansluiten bij de regelingen, zoals u in uw huwelijkse voorwaarden had willen vastleggen? Dan moet er mogelijk eerst een akte van verdeling worden gemaakt, voordat u de huwelijkse voorwaarden kunt tekenen. Dit kan onnodige kosten opleveren.

Pas uw voorwaarden aan op uw situatie en wensen

In de praktijk horen wij vaak dat door de nieuwe wet iedereen trouwt op huwelijkse voorwaarden.  Dit klopt niet volledig. Door de nieuwe wetgeving trouwt u inderdaad niet meer in de ‘oude’ algehele gemeenschap van goederen, maar wel in de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat het vermogen en inkomen, verkregen en opgebouwd tijdens het huwelijk, gedeeld moet worden en dat voorhuwelijkse vermogen en schulden gescheiden blijven. Daarnaast zijn door het trouwen zonder huwelijkse voorwaarden automatisch verschillende andere wettelijke regelingen en plichten op uw huwelijk van toepassing. Deze kunnen mogelijk ongewenste gevolgen hebben, zoals de vergoedingsplicht door de ondernemer, pensioenverevening en vergoedingsrechten. Voorkom ongewenste gevolgen en kies liever voor een advies afgestemd op uw situatie en wensen.

Beoordeel uw huwelijkse voorwaarden regelmatig

Bij het opstellen worden uw huwelijkse voorwaarden afgestemd op uw wensen en uw persoonlijke en financiële situatie op dat moment. Door wijzigingen van (fiscale) wetgeving of belangrijke wijzigingen in uw leven en uw wensen, sluiten uw huwelijkse voorwaarden mogelijk niet meer aan bij uw huidige situatie. Denkt u bijvoorbeeld aan de geboorte van kinderen, het starten van/toetreden tot een onderneming, bedrijfsoverdracht, het stoppen van een onderneming of veranderingen binnen uw vermogen. Voorkom ongewenste gevolgen door uw huwelijkse voorwaarden regelmatig te (laten) beoordelen door onze juristen personen- en familierecht
 

Meer weten over huwelijkse voorwaarden?

Wilt u ondersteuning of advies over het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact op met Michelle van Heereveld, jurist personen- en familierecht, via telefoonnummer 0492-579835 of stuur Michelle een mail.

Wilt u advies bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Michelle