Huisvesting arbeidsmigranten: kies de juiste strategie!

6 juni 2019
Artikel

Onze economie groeit en als gevolg daarvan vinden steeds meer arbeidsmigranten hun weg naar ons land. De vraag naar arbeidsmigranten is zelfs groter dan het aanbod. Huisvesting speelt een belangrijke rol voor de arbeidsmigrant om voor een bepaalde werkgever te (blijven) kiezen. Vandaar dat steeds meer werkgevers ervoor kiezen om de huisvesting in eigen hand te houden. Maar dat blijkt vaak nog niet makkelijk.

Huisvesting van arbeidsmigranten

Huisvesting arbeidsmigranten: negatieve lading

U verwacht misschien dat de juristen van ABAB vooral kijken naar de regelgeving. Wat zijn de mogelijkheden op basis van het bestemmingsplan, beleid of gemeentelijke verordeningen? Maar daar ligt niet de crux van dit thema. Huisvesting van arbeidsmigranten heeft in de loop der jaren een negatieve lading gekregen. De politiek-bestuurlijke gevoeligheid van het thema is enorm. En hoewel steeds meer gemeenten aandacht voor het onderwerp hebben, lopen de meeste er niet echt warm voor. Dat is ook logisch, want vaak kan een gemeente rekenen op forse kritiek van omwonenden.

Draagvlak

Simpelweg een vergunning aanvragen, is er dus niet bij. U moet als ondernemer op voorhand de strategie gereed hebben. Dat begint met het in kaart brengen van de risico’s en kansen op basis van gemeentelijk beleid. En dat kan per gemeente flink verschillen.
Met een gedegen plan van aanpak kunt u het overlegtraject met de gemeente opstarten. Creëer draagvlak bij de gemeente. Stem af hoe er met de weerstand vanuit de buurt omgegaan kan worden. Weerstand van de buurt hoeft niet per definitie tot afstel van de plannen te leiden.

De huisvesting van arbeidsmigranten moet voor de buitenwereld duidelijker gekoppeld worden aan economische kansen. Het wordt nu te vaak gezien als een op zichzelf staand maatschappelijk probleem. Met meer inzicht in de achtergronden en wederzijdse belangen, ben ik ervan overtuigd dat alle betrokken partijen elkaar weten te vinden.

Meer weten over de huisvesting van arbeidsmigranten?

Wilt u meer weten over de huisvesting van personeel? Neem dan contact op met Jan Lauwerijssen, vastgoedadviseur, via telefoonnummer 013-4647272 of stuur Jan een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze adviseur helpt u graag verder!

E-mail Jan
Portretfoto van Jan Lauwerijssen
Vastgoedadviseur
Bel
013-4647272
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan