Handhaving UBO-registratie

12 mei 2022
Artikel

Op 27 maart 2022 verliep de deadline voor de registratie van UBO’s in het UBO-register. Het ministerie van Financiën zal dan ook de komende tijd ondernemingen ‘op verschillende wijzen blijven bewegen’ om alsnog de UBO-registratie te doen.

Portretfoto van Sascha van Telgen
Neem contact op met:
Sascha van Telgen Jurist ondernemingsrecht
Geld

Handhaving UBO-registratie

Volgens minister Kaag zijn ondernemers uitgebreid voorgelicht en hebben zij ruim de tijd gehad om de UBO’s van hun onderneming te registreren, waardoor handhaving passend is. Het Bureau Economische Handhaving (BEH) van de Belastingdienst gaat hier dan ook mee beginnen.

Voordat het BEH een sanctie oplegt, krijgen ondernemers een brief met daarin een laatste waarschuwing. In deze brief wordt een termijn genoemd waarbinnen zij alsnog aan de registratieplicht moeten voldoen, bijvoorbeeld twee weken. Doet u dit niet? Dan kan dit leiden tot een boete, dwangsom en in zeer uitzonderlijke gevallen zelfs een gevangenisstraf. Het niet voldoen aan de registratieplicht is namelijk een overtreding van de Handelsregisterwet en een economisch delict.

Handhaving risicogebaseerd en steekproefsgewijs

Handhaving zal voorlopig risicogebaseerd gaan plaatsvinden. Dit houdt in dat (eerst) bij ondernemingen waar het risico op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst is, gecontroleerd zal worden of de UBO’s geregistreerd zijn. Maar let op: daarnaast wordt er steekproefsgewijs gecontroleerd.

Meer informatie of advies

Zijn de UBO’s van uw onderneming nog niet geregistreerd? Doe dit dan zo snel mogelijk en voorkom handhaving. Neem voor meer informatie of advies contact op met Sascha van Telgen, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4647180 of stuur Sascha een e-mail.

Wilt u meer weten over het UBO-register? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Sascha
Portretfoto van Sascha van Telgen
Jurist ondernemingsrecht
Bel
013-4647180