Drie veelgestelde vragen over het familiestatuut

1 juni 2021
Artikel

Tijdens het webinar 'Blijf op uw koers met het familiestatuut' zijn er veel vragen gesteld. Hieronder vindt u de antwoorden op de veelgestelde vragen van de kijkers. 

Portretfoto van Marianne van Rooy
Neem contact op met:
Marianne van Rooy Jurist ondernemingsrecht
Het familiestatuut

1. Blijft een familiestatuut van toepassing als het bedrijf overgedragen is aan een volgende generatie?

Het familiestatuut kan inderdaad van toepassing blijven, maar het is wel van belang om voor een bedrijfsoverdracht samen met de bedrijfsopvolger te bezien of het familiestatuut wellicht gewijzigd moet worden. Andere tijden, andere generatie in de leiding van het bedrijf vragen namelijk om vernieuwing, waaronder onder andere ook een kritische blik op de familiewaarden. Familiebedrijven dienen open te staan voor nieuwe inzichten van de opvolgende generatie. Zo voorkomt u dat er een spanningsveld ontstaat tussen de verschillende generaties.

2. Heeft een familiestatuut voor elk familiebedrijf toegevoegde waarde?

Een familiestatuut heeft zeker toegevoegde waarde, ongeacht de omvang van het bedrijf of de familie. Een familiestatuut is een document waarin u afspraken vastlegt. De voorfase is het belangrijkst. Voordat u afspraken kunt maken, moet u met elkaar in gesprek. Het bespreekbaar maken van belangrijke issues is voor elke familie een uitdaging, maar het schept wel duidelijkheid en daar gaat het tenslotte om. De waarde van een familiestatuut zit wat mij betreft in het proces, dus de gesprekken, om te komen tot een familiestatuut. Meer nog dan de uiteindelijke vastlegging.

3. Wat als een familielid zich niet houdt aan de afspraken in het familiestatuut?

Commitment van de familieleden die betrokken zijn bij de totstandkoming van een familiestatuut is belangrijk. Door op een goede en constructieve manier de dialoog aan te gaan, vergroot u de kans dat de familieleden zich zullen houden aan het familiestatuut.

Kunt u via de rechter afdwingen dat een familielid zich moet houden aan het familiestatuut? Dat is maar de vraag. Een familiestatuut kan eenvoudig zijn met alleen richtlijnen, maar ook vrij gedetailleerd. In mijn praktijk is het voorgekomen dat de familie een regeling heeft afgesproken voor het geval er conflicten zijn in de familie. Bijvoorbeeld een informele ‘adviesraad’ met personen buiten het bedrijf waar de familie vertrouwen in heeft. Het geschil wordt dan aan de adviesraad voorgelegd. Ook zie ik in de praktijk dat afspraken in het familiestatuut verder uitgewerkt worden in juridische documenten, zoals een testament, aandeelhoudersovereenkomst, e.d.

Meer informatie over het familiestatuut

Wilt u meer informatie over het familiestatuut? Neem dan contact op met Marianne van Rooy, jurist ondernemingsrecht, via telefoonnummer 013-4640117 of stuur Marianne een e-mail.

Wilt u meer weten over het familiestatuut? Onze jurist helpt u graag verder!

E-mail Marianne
Icoon terugkijken webinar

Bekijk het gratis webinar ' Blijf op koers met het familiestatuut'

Leg uw koers vast in het familiestatuut
Bekijk het webinar