Drie mogelijkheden om uw kind te helpen bij aankoop eigen woning

1 april 2022
Artikel

Voor starters wordt het steeds lastiger een eigen woning te kopen. Dit komt onder andere door de almaar stijgende huizenprijzen en de aangescherpte regels voor het krijgen van een hypotheek. U kunt als ouder uw kind(eren) hierbij helpen. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Portretfoto van Marloes Brands
Neem contact op met:
Marloes Brands Estate planner
Verhuisdozen staan klaar in de woonkamer

Wat zijn de mogelijkheden om u kind te helpen bij aankoop van woning?

Er zijn verschillende manieren waarop u uw kind(eren) kunt steunen bij de aankoop van een eigen woning. U kunt een bedrag schenken, geld uitlenen of garantstaan.

Schenken aan uw kinderen

Wilt u uw kind(eren) een geldbedrag schenken? Dat kan als zij tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Uw kinderen betalen dan geen belasting over het bedrag dat zij van u krijgen. Onder voorwaarden mag u in 2022 eenmalig een bedrag van € 27.231 schenken. Wordt het geld gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van de eigen woning? Dan kan de schenking vrijgesteld tot € 106.671.

Geld lenen aan uw kinderen

U kunt ook geld lenen aan uw kinderen in de vorm van een achtergestelde lening. Zij betalen dit dan in een vooraf bepaalde periode en met rente aan u terug. Voldoet de lening aan bepaalde voorwaarden, dan kunnen uw kinderen de betaalde rente in aftrek brengen, net zoals de hypotheekrente.

Uiteraard is een combinatie van bovenstaande opties ook mogelijk: u kunt een bedrag schenken en daarnaast een lening verstrekken.

Garantstaan voor hypotheek

Tot slot kunt u nog garantstaan voor de hypotheek van uw kind(eren). Mochten zij de lening niet meer kunnen betalen, dan klopt de bank bij u aan. Niet alle hypotheekverstrekkers werken met garantstelling. Zorg dus dat u vooraf weet of dit mogelijk is en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Meer weten?

Wilt u uw kind helpen bij de aankoop van een eigen woning? Laat u goed adviseren. Het is verstandig om vooraf goed vast te leggen wat er met uw schenking/lening gebeurt in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als u komt te overlijden, uw kind en zijn/haar partner uit elkaar gaan of als zij de woning met verlies verkopen.

Neem contact op met Marloes Brands, estate planner via telefoonnummer 040-2942666 of stuur Marloes een e-mail.

Meer weten over het helpen van uw kind bij een starterswoning? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Marloes
Whitepaper downloaden

Schenken in 2022

Download het whitepaper